Ett ovanligt svårhanterat stöldgods

Leif GW Persson berömmer polisens agerande i det ovanliga fallet där en kennelägare misshandlades och rånades på sex hundvalpar. Han menar att polisen skött sitt arbete exemplariskt när de tittat efter en gärningsman bland personer som tidigare köpt valpar av kennelägaren. En tidigare köpare hade ett brottsregister och återbesökte platsen på en tidpunkt som överensstämde med brottet.
Rånaren har varit både smart och korkad. I en 101-dalmatinerliknande kupp måste gärningsmannen känt sig nöjd med att ett värde på drygt 150 000 kunde förmås att promenera med på lurviga små ben.
Dock är det en rätt speciell form av häleri med levande djur. Det talar till potentiella köpares fördel att minst två av valparna förblev osålda, vilket antyder att folk kan ha varit misstänksamma över att valparna saknat papper eller att gärningsmannen kanske inte kunde ge bra information om ursprunget. Det är positivt: man ska vara noga när man köper djur, så man inte uppmuntrar oseriösa handlare.
Man kan fundera på om detta ovanliga fall kan fungera som inspiration för andra tjuvar. Men förhoppningsvis kan polisen snabba agerande göra att det inte är någon fara för andra kennelägare som kan bli oroliga över att råka ut för brott. Som en eftertanke kan man också fundera på om inte gärningsmannens hund bör återgå till kennelägaren. Dess ägare lär ha svårt att se efter hunden när hen sitter i fängelse.
Martina Jarminder

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...