Annons

Kärn­kraft till Sau­di gör världen far­ligare

Opinion Pres­i­dent Trump vill sälja kärn­krafts­tek­nik till Sau­di­ara­bi­en,
Opinion • Publicerad 21 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Pres­i­dent Trump vill sälja kärn­krafts­tek­nik till Sau­di­ara­bi­en, en­ligt ett kon­gress­ut­skott. Själv säger han att han inte har be­stämt sig.

Man får hoppas att han talar sant den här gången och kan fås att in­se hur far­ligt det skulle vara att ge kron­prins Mohammed bin Salman. till­gång till kärn­tek­niken, som kan brukas för att ut­veckla kärn­va­pen.

Annons

Att be­löna bin Salman ef­ter att den­ne san­no­likt be­ord­rat mordet på jour­na­listen Jamal Khashoggi på kon­su­latet i Istan­bul vore po­li­tiskt utmanande. De sä­ker­hets­po­li­tiska kon­se­kvenserna av att ge bin Salman till­gång till kärn­tek­niken skulle vara oer­hörda.

Donald Trump uttalade sig re­dan som ny pres­i­dent för att öka den ame­ri­kans­ka kärn­va­pen­ar­se­nalen. Se­dan har han sagt upp INF-av­talet som be­gränsar an­talet me­del­di­stans­ro­botar för att kun­na för­verk­liga sin tan­ke. Han har ock­så sagt upp av­talet med Iran som hindrar Irans möj­lig­heter att ut­veckla kärn­va­pen.

Om han nu ock­så skulle ge Sau­di­ara­bi­en, Irans främs­ta ri­val i re­gi­onen, möj­lig­heter att ut­veckla kärn­va­pen skulle in­gen­ting kun­na hindra Iran för att åter­upp­ta sina för­sök att skaffa sig den möj­lig­heten. Det skulle ome­del­bart höja spän­nings­ni­vån och riskerna för att kärn­va­pen kommer till an­vänd­ning igen, för första gången se­dan slut­ske­det av andra världs­kriget.

Det skulle göra världen till en myc­ket far­ligare plats. Man får hoppas kon­gressen kan stoppa Trumps planer.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons