Kemikalier kvari ”giftfastigheten”– kommunen ställer kravpå fastighetsägaren

Västra Torup De stora mängder kemikalier som finns kvar kan vålla olägenheter för människors hälsa eller miljö. Det säger miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen och ställer stora krav på ägaren av giftfastigheten i Västra Torup.
Hässleholm • Publicerad 21 februari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Två ton kemikalier fraktades bort från fastigheten. Men ännu finns mycket kvar. Därför ställer miljö- och stadsbyggnadsnämnden krav på fastighetsägaren med hot om vite.
Foto: Norra Skåne/arkiv
Två ton kemikalier fraktades bort från fastigheten. Men ännu finns mycket kvar. Därför ställer miljö- och stadsbyggnadsnämnden krav på fastighetsägaren med hot om vite. Foto: Norra Skåne/arkiv

Ägaren av fastigheten får inte, utan anmälan till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen, riva kemikalieförråd, utföra renoveringsarbeten i förrådsbyggnaden eller bostaden, flytta containern som finns på fastigheten eller utföra grävningsarbeten i dess närhet.

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden förenar åtta krav med viten på mellan 10 000 och 25 000 kronor.

[contentcards url="https://www.nsk.se/2018/05/17/kemikaliegomma-avslojad-i-uthus/" one_line="true"]

Förvaltningen konstaterar i sin utredning att förvaringen av kemikalierna i fastigheten medförde mycket stor risk för hälsa och miljö. Stora mängder kemikalier stod direkt på golven eller löst på hyllor. Flera läckage konstaterades. Exempelvis upptäcktes metalliskt kvicksilver på en matta.

[contentcards url="https://www.nsk.se/2018/09/20/giftagare-ska-betala-400-000-for-sanering/" one_line="true"]

Utredningen skriver vidare att många ämnen som påträffades i huset kan vid avdunstning satt sig i byggnadsmaterialet och gjort det explosivt.

En delredovisning, förhör och teknisk utredning, har lämnats till miljöåklagare Lars Magnusson i Malmö. Det är oklart när ett åtal mot fastighetsägaren väcks av åklagaren.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.