Annons

Stallbyggnaden blev svartbygge

Hässleholm Vankiva Gård AB riskerar en hög sanktionsavgift för sin nyuppförda stallbyggnad. Det visar sig att bygget ligger inom detaljplan. Men nu vill Vankiva Gård upphäva detaljplanen. Det vill miljö- och stadsbyggnadsnämnden också.
Hässleholm • Publicerad 21 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Syftet med den detaljplan som finns för området var att bygga en underhållsdepå för tågtrafik.

Men planerna på detta skrinlades av Region Skåne 2015 då man sade nej till Train Alliance att bygga en depå på Vankiva 9:6.

Annons

Vankiva Gård, som äger fastigheten, beslutade då att istället bygga en stallbyggnad för mjölkproduktion och har fått tillstånd från länsstyrelsen.

Kommunen informerades, men reagerade inte på att det fanns en detaljplan för området.

Så den stallbyggnad som nu är under uppförande betraktas av kommunen som ett svartbygge, vilket skulle kunna innebära att Vankiva Gård AB får betala en sanktionsavgift på över två miljoner kronor.

Men detta vill nämnden, enligt ordförande Kenny Hansson (M) försöka undvika.

Vid sammanträde i miljö- och stadsbyggnadsnämnden på onsdagen fanns förslag till beslut att upphäva detaljplanen. Men problemet för nämnden är att det redan byggts inom detaljplanen. Stallbyggnaden har hamnat någon meter innanför detaljplaneområdet.

Ärendet sköts upp och ska behandlas på en extranämnd i nästa vecka.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons