Vill fira 100 år med ny plan och belysning
I år firar Lönsboda GoIF hundra år som förening. Men det är ingen hundraåring som vill luta sig tillbaka och slå sig till ro – istället vill föreningen fortsätta utvecklas.
Som en del av vägen in i sitt nästkommande sekel vill föreningen rusta upp a-planen och fixa belysningen på Snapphanevallen.
– Totalt beräknas det kosta cirka tre miljoner kronor, säger Lönsboda GoIF:s ordförande Tommy Johansson.
A-planen på Snapphanevallen har varit med under stora delar av föreningens historia, även om de första skotten faktiskt sköts på en mosse i Lönsboda.
– Det började på en mosse, Anderssons mosse, och sedan spelades det vid marknadsplatsen, berättar Tommy Johansson.
Sedan flytten till Snapphanevallen har a-planen varit med och inte mycket har gjorts sedan dess. Tommy Johansson kallar själv insatserna för ”konstgjord andning” och nämner bland annat att föreningen vid ett antal tillfällen själva investerat i dränering.
– Själva planen har aldrig blivit riktigt hundra. De gamla rören ligger lite huller om buller i marken, det har aldrig riktigt fungerat. Så vi är tvungna att göra investeringar, säger Johansson.
Är det ett akut problem?
– Nja. Den går att spela på men det är inte bra för fotbollen att ha sådana här planer.
För att en gång för alla få planen i gott skick beräknar föreningen att det krävs rejäla insatser.
Hela den befintliga planen lär behöva skrapas bort, precis som den dränering som redan ligger i marken.
När det gäller belysningen är problemet inte slitage – det finns nämligen ingen belysning alls på a-planen.
– Där finns en gammal belysning på b-planen men ingen på a-planen. Det gör att det inte går att spela kvällsmatcher på a-planen under tidig vår och sen höst, konstaterar Tommy Johansson.
Arbetet med belysning och ny plan beräknas enligt föreningen kosta cirka tre miljoner kronor. Tommy Johansson berättar att de uttryckt önskemål till Osby kommun om att kommunen ska ställa upp med cirka en miljon kronor till upprustningen av planen och lika mycket till belysningen.
Den resterande tredjedelen av totalsumman skulle i så fall komma från externa finansiärer.
– Vi har haft kontakter med andra finansiärer. Det som är ett aber är att vi måste ha en finansiär i botten, därför är det viktigt att kommunen finns med, annars blir det lite ett moment 22 med andra finansiärer, säger han.
Under onsdagseftermiddagen fanns ärendet med på dagordningen när samhällsbyggnadsnämnden sammanträdde.