”Det är viktigt att kunna HLR”

OSBY Efter incidenten i simhallen i Osby uppmanar Janne Persson från räddningstjänsten ännu en gång allmänheten att lära sig hjärt- lungräddning (HLR).
Osby • Publicerad 23 februari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Det finns numera hjärtstartare på ett tiotal platser runt om i Osby kommun. Att veta var hjärtstartarna finns samt att kunna hjärt- lungräddning är livsviktigt, påpekar Janne Persson och Fredrik Johnsson. ARKIVBILD
Det finns numera hjärtstartare på ett tiotal platser runt om i Osby kommun. Att veta var hjärtstartarna finns samt att kunna hjärt- lungräddning är livsviktigt, påpekar Janne Persson och Fredrik Johnsson. ARKIVBILD

– Man kan ju aldrig veta när något händer. Det bästa är om man går en utbildning och sen fräschar upp kunskapen regelbundet, kanske en gång om året, säger Persson.

När mannen i Osby simhall drabbades av hjärtstillestånd var två proffs, Pauline Alderup och Joakim Nilsson, turligt på plats och kunde påbörja HLR. Men även badpersonalen är utbildad i HLR – och Janne Persson och Fredrik Johnsson, simhalls- och ishallschef ser gärna att så många som möjligt skaffar sig den livsviktiga kunskapen.

– Det är väldigt viktigt att lära sig, säger Johnsson.

Även om man inte känner att man kan hjärt- lungräddning är det viktigt att inte titta bort.

Pauline Alderup, en av hjärthjältarna i simhallen, slår också ett slag för utbildning i livräddande åtgärder.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.