Annons

Kommunen får inte slopa kon­tan­terna

Opinion Det är olämp­ligt men san­no­likt ock­så olag­ligt av kommunen att vägra med­bor­ga­rna och be­sö­ka­re att an­vända kon­tan­ter i kom­munens par­ke­rings­au­to­mater.
Opinion • Publicerad 23 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Häss­le­holms kom­mun tänker ta bort möj­lig­heten att be­tala p-av­giften med kon­tan­ter. Istäl­let hän­visas till Swisch och kort.

Nå­gon större ef­ter­tan­ke verkar de hit­tills be­slu­tan­de inte ha ägnat kon­se­kvenserna. ”Jag har själv börjat sms-par­kera och det går ut­märkt”, sa ett av kom­mu­nal­råden om be­slu­tet. Men alla kan­ske inte har en modern te­le­fon, som sam­ti­digt är en da­tor, och då går det inte så bra att sms- el­ler swisch-be­tala. Andra vill inte av prin­ci­pi­ella skäl be­tala med kort, där upp­gifterna lagras och kan­ske kan miss­brukas.

Annons

Där­för är det i högsta grad olämp­ligt men san­no­likt ock­så olag­ligt av kommunen att vägra med­bor­ga­rna och be­sö­ka­re att an­vända kon­tan­ter i kom­munens par­ke­rings­au­to­mater. Ett par lands­ting beslutade slopa möj­lig­heten att an­vänd kon­tan­ter för att be­tala pa­ti­ent­av­giften på vård­cen­tralerna. Det blev bak­läxa i högsta in­stans, Högsta för­valt­nings­dom­stolen.

”En­ligt riks­banks­lagen så ska man kun­na be­tala med se­dlar och mynt, det vill säga kon­tan­ter”, var justitierådens mo­ti­ve­ring som är pre­ju­di­cerande. Även om domen handlar om vård­av­gifter gäller prin­cipen rim­li­gen alla be­tal­ningar till kom­muner och lands­ting, även för parkering.

Blir be­slu­tet som i de be­redande or­ganen bör det själv­klart över­klagas. Då får kommunen backa. Bättre att ta rätt beslut re­dan nu.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons