Annons

PRO kämpar i stark motvind

Hässleholm • Publicerad 23 februari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
PRO vill att bankerna erbjuder kontanthantering.     Foto: TT

Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040
PRO vill att bankerna erbjuder kontanthantering. Foto: TT Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

PRO centralt har tagit strid för att bankerna ska erbjuda kontanthantering. De har uppvaktat regeringen och bankerna, men hittills har det inte gett något resultat.

– De verkar inte bry sig, men det borde de, menar Birgitta Huovila, eftersom det finns många äldre som inte kan hantera digitala banktjänster.

Annons

Många av de äldsta, men även flera yngre pensionärer, har varken tillgång till datorer, eller mobiltelefoner och är helt utlämnade till uttagsautomater, eller av någon som kan hjälpa dem.

– Så ska det inte vara. Kontanter finns och används och vill man använda dem så ska man kunna göra det, menar Birgitta Huovila.

En del äldre väljer att ta ut ganska stora summor pengar.

– Genom flytten av Sparbanken Skånes uttagsautomat till Gallerian känner många att säkerheten har minskat. Det var tryggare att ha automaten på banken, säger Birgitta Huovila.

När vissa butiker, restauranger och kaféer slutar att ta emot kontanter blir det ännu jobbigare för dem som inte kan betala med kort.

PRO hoppas att riksdagen lagstiftar om att kontanthantering ska vara tillgänglig för alla i hela landet.

– PRO i Hässleholm har varit i kontakt med banker i kommunen om att servicen ska finnas kvar på kontoren, men tjänstemännen lokalt kan inte göra något åt den saken, eftersom besluten tashögre upp i hierarkin, säger Birgitta Huovila.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons