Annons

Sista slanten banken tog

Hässleholm. ”Cash is king” är snart ett minne blott. Bankkontoren i nordöstra Skåne har slopat kontanthanteringen. Nu har den sista möjligheten att sätta in mynt på banken i Hässleholm försvunnit.
Hässleholm • Publicerad 23 februari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
När bankomaten flyttades till Gallerian försvann myntinsättningen. Digitaliseringen tar över kontanterna.  Foto: Stefan Olofson
När bankomaten flyttades till Gallerian försvann myntinsättningen. Digitaliseringen tar över kontanterna. Foto: Stefan Olofson

I vintras flyttades insättningsautomaten vid Sparbanken Skåne till Gallerian. I den gamla automaten kunde man sätta in både sedlar och mynt. Nu hänvisas myntkunderna till bankens kontor i Kristianstad för myntinsättning. Men det är bara en tidsfråga innan den möjligheten försvinner där också.

Det är inte bankerna som äger automaterna utan Bankomat AB, som skapats i samarbete mellan ett antal banker.

Annons

Automaterna har tagit över uttag och insättning av kontanter, kontoutdrag, överföring mellan konton och ändra PIN-kod.

Sådant som man kunde göra över disk i banken tidigare.

Det är bara att vänja sig för om inte alltför lång tid så är alla kontanter borta.

Utvecklingen accelererar i takt med att allt fler använder digitala lösningar för sina bankärenden.

– En majoritet av kunderna efterfrågar digital lösningar. Det går inte att stoppa den utvecklingen. Vi hjälper dem med svårigheter att klara sina bankärenden digitalt genom kostnadsfria utbildningar i digitala funktioner, berättar Gunilla Bengtsson.

Sparbanken Skåne, liksom övriga banker tar inte emot kontanter över disk längre.

– Det handlar om säkerhet och miljö. Vi har kontantservice via bankomater och företag och organisationer har tillgång till serviceboxar, förklarar Gunilla Bengtsson.

I dag är det väldigt få kunder som gör insättningar i bankomater.

Den minskade kontantanvändningen i samhället i kombination med att bankkontoren slopar kontanthanteringen över disk är en fråga som engagerar många. Inte minst pensionärsorganisationer.

Regeringen aviserade redan för några år sedan att arbeta för att säkerställa att kontanthanteringen ska fungera på ett tillfredsställande sätt i hela landet.

Annons

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) skriver på regeringens hemsida:

– Regeringen vill understryka vikten av att alla parter tar ansvar för att kontanthanteringen ska fungera. I första hand är det önskvärt att marknadsaktörerna på eget initiativ vidtar åtgärder för att säkra tillgången på kontanter, men om inte det fungerar så kan det behövas lagstiftande åtgärder.

Bankerna var den första branschen som på allvar tog till sig den digitala tekniken på 1990-talet. Sedan dess har nästan alla bankkontor försvunnit.

– Hela den digital utvecklingen drivs av hur folk vill utnyttja möjligheten för att få ett bekvämare liv, säger Gunilla Bengstsson.

Hon inser att det finns en sårbarhet med digitaliseringen.

– Men det ska vägas mot sårbarheten med kontanthanteringen också, säger hon.

I dag uppmanar MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att alla hushåll bör ha minst 2 000 kronor i kontanter tillgängliga i händelse av en kris, som slår ut vitala samhällsfunktioner. det kan vara cybertattacker, sabotage, naturkatastrofer eller olyckor som slår ut elförsörjningen. Då kan man inte betala med vare sig kort, eller datorbanken.

– Vi har back up i våra system och det jobbas mycket på säkerheten. Det absoluta rådet är att inte samla på mynt utan de ska vara i omlopp och användas som växel vid kontant betalning, säger Gunilla Bengtsson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons