Skördetid för lekfullt allvar

Nyheter Porsche 911 är sportbilen vars rötter går hela vägen tillbaka till den klassiska folkvagnsbubblan, med svansmotor och cylindrar i boxerformation. Men den helt nykonstruerade versionen har teknik som ska ta den in i 2020-talet. Bättre säkerhet och lägre förbrukning är två av pluspunkterna.
Publicerad 23 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det finns uppdrag som du inte kan säga nej till och som du vet kommer att bli en kvarnsten runt halsen.

Till en början finns bara två versioner: Carrera S med bakhjulsdrift och 4S med fyrhjulsdrift. Det är inte enkelt att känna någon skillnad så länge underlaget är torr asfalt, men i halka har fyrhjulsdrivaren naturligtvis ett försprång. Om det senare är värt 70 000 kronor extra måste varje köpare fråga sig.

Den interiöra inramningen är ändå klassisk med många designblinkningar till de gamla luftkylda 911-generationerna (1963–1998).

bild 1/16
Mercedes-AMG GT.
Nya 911 är dyr, men en något enklare och svagare version. Den starkare Carrera utan S i beteckningen ansluter snart.
Foto: Eric Lund
De runda strålkastarna, den sluttande taklinjen, det karakteristiska bakre sidofönstret och karossens allmänna hållning – det är svårt att missta detta för något annat än en Porsche 911.Foto: Eric Lund
Beroende på hur man räknar är detta den åttonde generationen Porsche 911 sedan modellen debuterade 1963. Den är förberedd för hybriddrift, vilket lär komma inom ett par år.
Bakpartiet har blivit lite rundare samtidigt som lamporna har smalnat. Den tunna led-belysningen över stussen är kännetecken för alla nya 911, tidigare modeller hade en reflexramp på de fyrhjulsdrivna generationerna. Innanför stötfångaren ruvar motorn på 450 hästkrafter.
Digitaliseringen har klivit in med full kraft, men instrumentpanelens grundform är omisskännligen en tribut till tidiga 911-generationer. Det är modellen i ett nötskal: modernt innehåll förpackat med en lagom dos retro.
Fem runda mätartavlor har 911 haft ända sedan begynnelsen 1963. Men i nya versionen är det bara varvräknaren i mitten som är äkta. På respektive sida finns digitalskärmar vars innehåll kan varieras efter behov.
Ratt med behaglig diameter och tjocklek samt ett antal reglage infällda för snabb åtkomst. Att kunna få en inzoomad navigationskarta i instrumentklustret förenklar körningen.
Till en början erbjuds nya 911 endast med automatisk dubbelkopplingsväxellåda, och det är även vad flertalet köpare har valt de senaste åren. Växelväljaren består av en liten ”vippströmbrytare” och ser ut som en rakapparat enligt somliga.
Det finns flera typer av framstolar med varierande grad av justeringsmöjligheter att välja mellan. Dessa är komfortabla och ger skapligt kurvstöd vid hård körning. Baksätet gör sig kanske bäst som extra bagageutrymme, men en normallång vuxen kan knöa in sig för korta resor.
Ynka 132 liter bagage ryms under fronthuven, där även bensintanken är placerad.
De runda strålkastarna, den sluttande taklinjen, det karakteristiska bakre sidofönstret och karossens allmänna hållning – det är svårt att missta detta för något annat än en Porsche 911.
Till provkörningen hade Porschemuseet i Stuttgart bidragit med några 911 av äldre årgångar som journalisterna fick se, inte provköra. Den vita i förgrunden är en 911 Carrera från 1980-talet med 3,2-liters boxermotor på 231 hästkrafter.
BMW i8 Coup.
Mercedes-AMG GT.
Nya 911 är dyr, men en något enklare och svagare version. Den starkare Carrera utan S i beteckningen ansluter snart.
Foto: Eric Lund
Eric Lund/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.