Annons

Mer närvaro i en värld som distraherar

Reportage Under många år arbetade Ola Schenström som specialist inom allmänmedicin i Norrbotten och han insåg då att patienterna behövde verktyg för att hantera livets påfrestningar.
Publicerad 24 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Under många år arbetade Ola Schenström som specialist inom allmänmedicin i Norrbotten och han insåg då att patienterna behövde verktyg för att hantera livets påfrestningar.

Annons

Ola Schenström tillägger att när han började som läkare så debuterade psykisk ohälsa vanligtvis i senare ålder men att det sedan dess sjunkit kraftig i åldrarna och att det idag inte alls är ovanligt att det debuterar redan hos 15-åringar.

- Idag är vi uppkopplade hela tiden och speciellt unga människor vilket i sin tur leder till brist på vila och sömnproblem. Vi människor är gjorda för aktivitet och vila och att då slarva med återhämtning och sömn leder till ökad sårbarhet. Kort sagt är vi inte gjorda för den värld vi lever i idag. När jag var ung fanns det inte ens radio att lyssna på nattetid och affärerna stängde klockan 18, men nu är allt tillgängligt hela tiden.

Själv har Ola Schenström mediterat sedan 1990-talet men det var först när hans fru deltagit i en kurs i KBT, där de första studierna visade att mindfulnessövningar minskade återfall vid återkommande depressioner, som han blev intresserad av ämnet. Han studerade mindfulness hos Jon Kabat-Zin, grundaren av Mindfulness-baserad stressbehandling, i USA och lämnade läkaryrket för att kunna satsa heltid på detta. 2007 startade han Mindfulnesscenter i Luleå och för sex och ett halvt år sedan flyttade han verksamheten till Lomma i Skåne för att komma närmare sina barn och barnbarn.

Mindfulness är ett förhållningssätt som bland annat utvecklar uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla. Att vara mindful handlar om att vara fullt medveten om vad som sker i nuet utan filter och utan att bedöma det som sker. Med mindfulnessträning kan man minska stress, ångest och nedstämdhet. Det finns forskning som visar att det även kan vara en hjälp för att hantera smärta, långvarig sjukdom och sömnproblem.

Vad gäller ökad medvetenhet så förklarar Ola Schenström att det handlar om att vara medveten om var i tiden vi är- i nuet, i det som varit eller i framtiden.

- Våra tankar reser mest hela tiden i tiden. Hjärnan är gjord för det. Övning för ökad medvetenhet handlar om hur du själv ska kunna styra det. Visst ska vi lära oss av det förflutna, men det är lätt hänt att man fastnar där. Planerna för framtiden kan oroa och det är alltid bra att oroa sig lite, men oron får inte ta över.

Vad gäller medkänslan så kan man öva upp sin medkänsla gentemot andra men även mot sig själv, vilket brukar vara den svåraste delen. Att hitta en balans mellan sina egna och andras behov och att lära sig lyssna på sin egen kropp.

Annons

Hittills har centret utbildat 2400 mindfulnessinstruktörer, varav 250 i Skåne, och de finns inom hundra olika yrkeskategorier.

Det är viktigt att poängtera att mindfulness inte är en patentlösning för alla. Men Ola Schenström konstaterar att det är ett värdefullt komplement för många vid en mängd tillstånd och att det enda sättet att veta är att prova själv.

Region Skåne beslutade förra året att avsätta 3 miljoner kronor för att erbjuda utbildning i mindfulness till vårdcentraler i Skåne. Enligt Ola Schenström har bara en halv miljon av pengarna gått till det som var tänkt, något som är under utredning. Dessutom ingår träning i mindfulness och medkänsla som en del i ett ettårigt ledarskapsprogram för ST-läkare.

bild 1/7
Hittills har man utbildat 2 400 instruktörer.
Ola Schenströn använder sig av tre ord för att göra mindfulness begripligt; uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla. - Men det är lättare att utöva mindfulness än att försöka beskriva det.
Ola Schenström lämnade läkaryrket för att satsa heltid på mindfulness. Sedan sex och ett halvt år är han skåning.
Våra tankar far lätt omkring men uppmärksamheten går att träna som man uppnår full närvaro och bara är här och nu.
Jon Kabat-Zin är grundaren av Mindfulness-baserad stressbehandling, Ola Schenström har utbildat sig hos Jon Kabat-Zin i USA.
- Egentligen borde man varje dag man vaknar tänka att idag kommer det inte heller att bli som jag planerat.
- Jag tror mindfulness kommer att bli en integrerad del i sjukvården, säger Ola Schenström.
Hittills har man utbildat 2 400 instruktörer.
Ola Schenströn använder sig av tre ord för att göra mindfulness begripligt; uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla. - Men det är lättare att utöva mindfulness än att försöka beskriva det.
Pia LobellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons