Skånska författare om bokrean

Kultur och Nöje Bokstaplar, trängsel, röda prislappar - i dag går startskottet för årets bokrea. Vi passade på att fråga ett antal skånska författare om deras relation till denna klassiska begivenhet som började redan på 1920-talet för att förlagen ville bli av med sina restlager.
Publicerad 26 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Susanna Alakoski:Vem? Socionom, författare och hedersdoktor på Malmö universitet. Uppvuxen i Ystad. Senast aktuell med det dramatiska verket Laila och fåglarna. Fick Augustpriset för Svinalängorna 2006. Arbetar nu med en romansvit, där vi får följa fyra generationer kvinnor i Finland och Sverige. Första delen kommer i höst.

Vad har bokrean för betydelse för dig personligen?

– Inte mycket, som författare läser jag selektivt och söker oftast böcker jag hittar på biblioteken, inte sällan på fjärrlån dessutom, och ibland från andra länder till och med. Jag köper också många böcker via antikvariat.net, som samlar många olika små fantastiska antikvariat i hela vårt avlånga land.

Ditt bästa bokreafynd genom tiderna?

– Gittan och Gråvargarna av Pija Lindenbaum. Barnen, och jag, älskade den!

Vilken betydelse har bokrean för dig som författare?

– Om mina egna böcker hamnar där är det ju jätteroligt om någon som längtat efter att läsa just dem gör ett superfynd!

Karin Brunk Holmqvist:

Vem? Författare och socionom. Född i Simrishamn och bosatt i Tomelilla. Senast aktuell med Tango i Tabernaklet 2018. Hennes böcker har sålt i över en miljon exemplar.

Vad har bokrean för betydelse för dig personligen?

– Bokrean är årets höjdpunkt! Den är som ett smörgåsbord där jag kan välja och vraka. Ofta plockar jag till mig böcker som jag inte känner till sedan tidigare, och det gör att jag fått många nya, angenäma bekantskaper från travarna av reaböcker. Det är guldkorn som jag kanske inte annars hade upptäckt.

Ditt bästa bokreafynd genom tiderna?

– Det är en barnbok: Jag är vimsiga spindeln och jag kan krypa genom hela boken, av David Wood och Richard Fowler.

Inte någon annan bok här hemma är så välläst och tummad som den. Tre barnbarn har önskat sig den som godnattsaga under flera år. Själv har jag njutit av överraskningseffekterna och barnbarnens skratt.

Vilken betydelse har bokrean för dig som författare?

– Den ökar läslusten hos allmänheten, vilket i slutändan gynnar mig som författare. Jag vet också att många har upptäckt mina romaner för första gången via bokrean och sedan blivit trogna läsare.

Anders de la Motte:

Vem? Före detta polis och säkerhetschef, numera är deckarförfattare på heltid. Uppvuxen i Billesholm och bosatt i Lomma. Senast aktuell med spänningsromanen Vintereld 2018. Nominerad till bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin samma år. Har prisats av deckarakademin för så väl bästa debut (Geim 2010) som bästa kriminalroman (Ultimatum 2015).

Vad har bokrean för betydelse för dig personligen?

– Jag minns fortfarande hur vi satt hemma vid köksbordet hela familjen och kryssade för de böcker vi ville ha och hur syrran och jag, försökte få de sparade julkappspengarna att räcka (alternativt övertala föräldrarna att sponsra). Ibland köade jag till och med utanför bokhandeln vid öppningsdags. Numera ser bokbranschen lite annorlunda ut men jag bläddrar fortfarande i katalogen med stort intresse! Bokrean är en bra chans både att komplettera med sådant man vet att man missat men också för att hitta böcker man inte ens visste att man behövde.

Ditt bästa bokreafynd genom tiderna?

– Alla sex Tolkienböckerna om Midgård i specialutgåva. (Räknar inte in Bilbo, på den tiden fanns den inte i nytryck). Jag var svår Tolkien-nörd som tonåring, faktum är att det nog inte ändrats särskilt mycket.

Vilken betydelse har bokrean för dig som författare?

– Bokrean är ett utmärkt tillfälle att få nya läsare som inte hunnit upptäcka dina böcker eller för befintliga läsare att samla på sig dina tidigare titlar.

Torbjörn Flygt:

Vem? Författare, dramatiker och kulturskribent. Född, uppvuxen och bosatt i Malmö. Senast aktuell med romanen Flyktväg 2017. Fick Augustpriset för Underdog 2001.

Vad har bokrean för betydelse för dig personligen?

– Jag har alltid tyckt om att gå runt på rean, för att upptäcka böcker som gått mig förbi tidigare eller som varit omöjliga att få tag på. Ofta tog ju handlarna fram böcker ur sitt eget lager. Och slog upp portarna vid midnatt. Den typen av reor, och bokhandlare är dessvärre försvunna idag. Nuförtiden verkar rean mest gå ut på att man ska köpa ett par decimeter Leif GW för att komplettera de hyllmetrar man redan har …

Ditt bästa bokreafynd genom tiderna?

– Bland de böcker jag är gladast över att ha hittat på rean är Tore Wretmans memoarer, Mat och minnen och Den ärbara vällusten, som är historia, kultur och kokböcker, i två påkostade band. En stor, eftertraktad serie litteraturhistoria har också burits hem och är fortfarande till glädje.

Vilken betydelse har bokrean för dig som författare?

– Jag har en förhoppning om att fler ska upptäcka mina böcker, kanske för att de missat någon i utgivningen eller för att de aldrig läst något av mig tidigare. I år är min senaste roman, Flyktväg, med på rean. I pocket är den i stort sett slut, så detta är sista chansen.

Elin Nilsson:

Vem? Ungdomsboksförfattare uppvuxen i Knislinge och bosatt i Lund. Senast aktuell med novellsamlingen Anrop från inre rymden 2017 som nominerades till Augustpriset för årets bästa svenska barn- och ungdomsbok samma år.

Vad har bokrean för betydelse för dig personligen?

– Fram tills ganska nyligen har jag själv arbetat i bokhandel så då har bokrean framförallt inneburit högt tempo och mycket bärande dagarna före! Och sedan självbehärskning för att inte köpa en hög böcker efter varje pass. Numera brukar jag passa på att köpa böcker som jag sällan köper annars, som fackböcker. Och några skönlitterära som jag verkligen vill ha i min överfulla bokhylla.

Ditt bästa bokreafynd genom tiderna?

– Jag svarar nog Narnia-serien. Den läste jag framlänges och baklänges i flera år. Tusen och en natt är ett annat starkt bokreaminne. Den var tjock och spännande och annorlunda, och varade hur länge som helst.

Vilken betydelse har bokrean för dig som författare?

– Det är förstås kul när ens gamla böcker får vara med på rean och kanske hitta nya läsare. Jag har sett att min bok Flyt som en fjäril, stick som ett bi finns till riktigt fyndpris hos nätbokhandlarna.

Kristina Ohlsson:

Vem? Deckarförfattare och före detta säkerhetspolitisk analytiker. Från Kristianstad. Senast aktuell med kriminalromanen Syndafloder 2017 och barnboken Mumiens gåta 2018. Skriver på Henrys hemlighet. Nominerad till bästa svenska kriminalroman 2010 för Tusenskönor och 2011 för Änglavakter.

Vad har bokrean för betydelse för dig personligen?

– Bokrean har alltid haft en särskild plats i mitt läs-hjärta. När jag var student förberedde jag mig inför bokrean genom att göra inköpslistor och sedan ställde jag väckarklockan svintidigt för att kunna hänga på låset när bokhandlarna hade morgonöppet. Bokrean är ju något av en lång bokfest och som sådan uppskattar jag den fortfarande mycket.

Ditt bästa bokreafynd genom tiderna?

– Oj. Det måste vara Nalle Puh – samlade berättelser och verser – minns att jag var mycket lycklig när jag bar hem den tunga boken!

Vilken betydelse har bokrean för dig som författare?

– Bokrean ger mina böcker en bra möjlighet att hitta nya läsare.

Oline Stig:

Vem? Författare och kulturskribent, bosatt i Lund. Engagerad i arbetet för ett litteraturhus i Lund och en av upphovspersonerna bakom novellfestivalen Novellfest i Lund. Senast aktuell med novellsamlingen Hägring 2017.

Vad har bokrean för betydelse för dig personligen?

– Det är roligt att köpa böcker billigt. Ofta väntar jag med att köpa en bok jag vill ha till rean.

Ditt bästa bokreafynd genom tiderna?

– Strindbergs samlade dramatik i snygga band.

Vilken betydelse har bokrean för dig som författare?

– Ingen. Förutom att det är kul att folk köper böcker. Men mina böcker hamnar sällan på rean.

bild 1/7
Oline Stig. Arkivfoto: Emil Malmborg
Susanna Alakoska. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Karin Brunk Holmqvist. Foto: Lina Ikse
Anders de la Motte. Arkivfoto: Gunilla Wedding
Torbjörn Flyg. Arkivfoto: Andreas Hillergren
Elin Nilsson. Foto. Nils Wallin.
Kristina Ohlsson. Foto: Jessica Gow/TT
Oline Stig. Arkivfoto: Emil Malmborg
Susanna Alakoska. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Pernilla Ekdahl, Gunilla Wedding
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.