Alliansen splittrad om Björklunda

HÄSSLEHOLM Det råder olika åsikter i Moderaterna kring huruvida sankmarken bör exploateras. Vad hände med vallöftena? undrar lantbrukaren Lars Larsson. – Jag är besviken som attan.
Hässleholm • Publicerad 27 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

– Det har varit olika uppfattningar och det har i sin tur lett till en bristande kommunikation i allianssamarbetet. Där finns de inom partiet som har en annan uppfattning, säger han.

Vad tycker du själv?

– Jag för den talan vi kommer överens om och i denna frågan representerar jag majoriteten.

Som Norra Skåne berättat beslutade miljö- och stadsbyggnadsnämnden i onsdags att inte ställa ut det reviderade förslaget till detaljplan för delar av Björklunda. Ordföranden Kenny Hansson (M) röstade nej till byggplanerna för området – men senare samma dag ändrade han sig och beslutade att kalla till ett nytt möte i dag, för att säga ja.

– Att Björklunda ska byggas ut är min bestämda uppfattning, sa han då.

Men före valet, våren 2018, lät det annorlunda. Då sa Moderaterna att de ville se en förtätning i områdena Norden och Paradiset innan kommunen planerade för bostäder på Björklunda. Kristdemokraterna och Liberalerna avvisade en utbyggnad på Björklundaområdet.

Vad är det som gjort att ni ändrat er?

– Vi har lagt pengarna till Björklunda i budgeten. Och när det gäller budgeten får jag hänvisa till Lars Johnsson (M), säger Kenny Hansson.

Han konstaterar att Moderaterna förvisso prioriterat Björklunda lägre och hellre velat satsa på Paradiset och Norden, men menar att processen nu är igång och inte rimlig att stoppa.

– Björklunda har prioriterats av det rödgröna minoritetssstyret och det har varit det som förvaltningen arbetat med och gjort en markanvisningstävling på.

– Så att lägga det sist är inte fysiskt möjligt. Du har byggare som projekterat och en förvaltning som lagt många miljoner på det här.

Lantbrukaren Lars Larsson på Annedals gård känner sig lurad.

– De gick till val på att stoppa det. Jag är besviken som attan, säger han, som sedan lång tid tillbaka arrenderar en del av den betesmark som nu troligtvis exploateras, trots länsstyrelsens avrådan.

bild 1/3
Lantbrukaren Lars Larsson känner sig lurad av vallöftena.
Foto: Kristina Höjendal/Arkiv
Björklunda. Foto: Kristina Höjendal/Arkiv
Foto: Exakta Creative
Lantbrukaren Lars Larsson känner sig lurad av vallöftena.
Foto: Kristina Höjendal/Arkiv
Björklunda. Foto: Kristina Höjendal/Arkiv
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.