Swedbanks kris inte över
Krisen i Swedbank efter uppgifter i Uppdrag Granskning om penningtvättverksamhet i den estniska bankverksamheten fördjupas. Den externa granskare av hela härvan, EY, som tvingades fram mot vd Birgitte Bonnesens vilja är föremål för granskning i samband med penningtvätthärvan i Danske Bank, som avslöjades tidigare och då Swedbanks ledning förnekade allt samband.
Nu är det inte längre solklart att det inte finns något samband. Tvärtom blir det allt tydligare att det finn kopplingar mellan de båda penningtvätthärvorna, och att då låta ett misstänkt revisionsföretag göra den externa granskningen vore orimligt. Att bolagsledningen inte hade bättre koll när revisionsbyrån utsågs är obegripligt och tyder på antingen inkompetens eller nonchalans av vad som krävs för att återskapa förtroende.
Nu avslöjar också Bloomberg News att Swedbanks estniska bolag vid den djupa ekonomiska krisen 2008 sökte personal i Estland för att hjälpa välbeställda ryska kunder. Det tyder inte på särskilt stor medvetenhet om riskerna för penningtvätt.
Hittills har bankens storägare ställt sig bakom styrelse och ledning. Men häromdagen gick en av de största ägarna, Folksam, ut offentligt med ett antal frågor till bankledningen. Frågorna som Folksam vill ha offentliga svar på handlar om hur många misstänkta transaktioner som rapporterats mellan 2005 och 2015 och hur många kunder som ombetts att lämna banken. Det skulle säga en del om hur stor medvetenheten var inom banken om problematiken och vad som gjordes för att stävja penningtvätt.
Nu har det också kommit avslöjanden att flera av Swedbanks lokala kunder i Estland, Lettland och Litauen har tagit emot stora summor pengar som misstänks ha varit penningtvättrelaterade Det har tidigare förnekats av Swedbankledningen i allmänna ordalag.
Bankens kris är alltså långt ifrån över. Att Bonnesen tvingas lämna vd-posten verkar inte osannolikt. Men räcker ett ”drottningoffer” för att rädda bankens heder?