Även hovrätten dömer bildragningarna som misshandel

Malmö • Publicerad 28 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Tillvägagångssättet var gemensamt  att i samtliga fall hade gärningsmännen bett brottsoffret om hjälp att hitta vägen. När man skulle tacka för hjälpen tog passageraren i bilen tag i brottsoffrets arm. På detta sätt tvingades brottsoffret att följa med bilen när föraren körde i väg.

Tingsrätten dömde de två männen för åtta fall av misshandel och ett försök till skyddstillsyn med samhällstjänst. Åklagaren överklagade domen och yrkade att hovrätten skulle döma dem för grov misshandel till fängelse.

Hovrätten slår i sina domskäl fast att brottsoffren har försatts i en försvarslös och skrämmande situation och att gärningsmännens agerande har varit både omdömeslöst och farligt.

- Avgörande för om brotten ska bedömas som grov misshandel är emellertid om gärningarna har varit livsfarliga eller om gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet eller råhet,  säger hovrättsrådet Bob Nilsson Hjorth.

Däremot anser hovrätten att vissa av gärningarna har ett högre straffvärde än vad tingsrätten funnit. Det sammanlagda straffvärdet för en vuxen person överstiger motsvarande ett års fängelse. Främst med hänsyn till gärningsmännens låga ålder kan påföljden stanna vid skyddstillsyn. Brottens allvar gör dock att det inte är tillräckligt att förena skyddstillsynerna med samhällstjänst. De bör i stället kombineras med en månads fängelse för var och en av de två gärningsmännen.

Liksom vid tingsrätten dömdes en tredje person för två fall av medhjälp till misshandel till villkorlig dom och böter.

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.