Foto: Gebel el-Silsila project
Foto: Gebel el-Silsila project
Foto: Gebel el-Silsila project
Foto: Gebel el-Silsila project
Foto: Gebel el-Silsila project

Lundaforskare gräver fram 3 000 år gammal sfinx

Lund/Egypten Lundaforskarnas utgrävning i Egypten har gjort ett 3 000 år gammalt fynd vid Gebel el-Silsila i Assuan-provinsen.
Man har hittat en sandstensverkstad och flera skulpturer från det så kallade Nya Riket.

Fakta:

Nya riket är den moderna beteckningen på perioden 1550 före Kristus till 1070 före Kristus i det forntida Egypten. Perioden är, på grund av landets ställning och de rika arkeologiska fynd som gjorts, känd som Egyptens storhetstid.

Den svenska utgrävningen vid Gebel el-Silsila sker under överinseende av generalsekreteraren för Egyptens antikvitetsministerium, Dr Mostafa Waziri, och generaldirektören för Assuan- och Nubien-inspektoraten, Abdel Moniem,

Upptäckten filmades av det brittiska produktionsbolaget Windfall Films för National Geographic Channel (The Lost Treasures of Egypt: Warrior Pharaoh Queen) som för närvarande går på TV, och för brittiska Channel 4 (Secrets of Egypt’s Valley of the Kings) där den kommer att visas i mars.

I sydöstra delen av Egypten, 60 mil nedför Nilen från Kairo, ligger Gebel el-Silsila, ett forntida stenbrott. Här har arkeologer, ledda av Lundaforskarna Maria Nilsson och John Ward under flera meter av stenbrottsavfall grävt fram en kriosfinx, det vill säga en sfinx som istället för människohuvud har ett vädurshuvud.

– Upptäckten är unik eftersom det är den första intakta kriosfinxen som hittats i en verkstad, tillsammans med en kobra och visar den ungefärliga storleken för sfinxerna längs sfinxavenyn mellan Khonsutemplet i Karnak och Luxortemplet, säger John Ward som är biträdande projektledare i ett pressmeddelande från Lunds Universitet.
– Lika enastående och överraskande är att vi bredvid den större sfinxen hittade en mindre övningsskulptur som utförts av en lärling, säger utgrävningsledaren Maria Nilsson.

Kriosfinxen är cirka fem meter lång, 3,5 meter hög och 1,5 meter bred. Sannolikt kommer den från Amenhotep III och den 18:e dynasitin. Amenhotep III regerade mellan 1388 och 1351 före Kristus.
Sannolikt har kriosfinxen lämnats kvar i stenbrotten på grund av en spricka i huvudet.

– Att hitta en sfinx som förberetts för transport i ett rå-skulpturerat format är ovanligt. Dess enorma storlek och tyngd jämfört med det färdiga resultatet i Karnaktemplet ger oss en bra indikation på hur arbetsprocessen såg ut och ger oss en bättre översikt av sfinxernas dimensioner, säger Maria Nilsson.

Förutom verkstaden, kriosfinxen och övningsskulpturen har man också bland annat hittat hieroglyffragment, skulpturfragment av en falk som sannolikt en gång prydde helgedomens tak.

Fakta:

Nya riket är den moderna beteckningen på perioden 1550 före Kristus till 1070 före Kristus i det forntida Egypten. Perioden är, på grund av landets ställning och de rika arkeologiska fynd som gjorts, känd som Egyptens storhetstid.

Den svenska utgrävningen vid Gebel el-Silsila sker under överinseende av generalsekreteraren för Egyptens antikvitetsministerium, Dr Mostafa Waziri, och generaldirektören för Assuan- och Nubien-inspektoraten, Abdel Moniem,

Upptäckten filmades av det brittiska produktionsbolaget Windfall Films för National Geographic Channel (The Lost Treasures of Egypt: Warrior Pharaoh Queen) som för närvarande går på TV, och för brittiska Channel 4 (Secrets of Egypt’s Valley of the Kings) där den kommer att visas i mars.

Läs mer: