Lutheraner brukar alltid kasta bibelcitat på varandra, anser skribenten. FOTO: Lisa Winqvist

Inte boktokigt bibelmissbruk!

Svar till Assar Björkvald.

Assar Björkvald går hårt till rätta med Svenska kyrkan (SK) vilken förklarat sig avse att snart arrangera ett ”pride”-upptåg i Hässleholm.
Det är en ”förvillad kyrka” som gör detta, anser Björkvald.
Och så gör han själv detta djupt oförnuftiga som lutheraner alltid gjort under sina ständiga schismer om liv och lära: han plockar bibelcitat hej vilt om varann och kastar dem i ansiktet på läsaren.

Det är inte så svårt att gissa vad SK kommer att svara. SK kommer alldeles säkert att säga att ”Gud är kärlek” och att all slags kärlek är Gud lika behaglig etcetera; därmed antydande, på ett rätt okristligt sätt, att en sådan som Björkvald är lite för lite kärleksfull för att det ska vara riktigt bra och acceptabelt, ja faktiskt riktigt hatisk; antydande vidare att en sådan person nog egentligen inte fattat den kristna läran rätt och kanske egentligen inte bör tillåtas vara kvar i SK.
SK är djupt förvillad, alltså vilse i verkligheten. Det har Björkvald alldeles rätt i.
Men förvillad har SK alltid varit; ända sedan lutherdomen utspekulerades av förfallna och listiga venetianska munkar, skickades på export norrut, till Tyskland, att användas som tankevapen av de mot Kejsaren och Kyrkan upproriska och rovlystna nordtyska furstarna – dessa ”kristliga” herrar som sedan skänkte mänskligheten Det trettioåriga kriget – och därifrån importerades till Sverige av vår egen nationalpsykopat Gustav Vasa.

Den kristna läran är egentligen en logoslära; vi kristna tror på Gud far, en naturlig ordning och ett förnuft vilket stundom faktiskt kan påträffas även hos människan.

Det är med hjälp av Kyrkans logoslära som vi förstår att urspårad och neurotisk lust och den politik som hör ihop med den är styggelser inför Gud – inte med hjälp av ett analfabetiskt och boktokigt missbruk av bibelcitat.

Mats Loman, Bjärnum

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...