Sanden på cykelbanan orsakar punkteringar, berättar skribenten. ARKIVBILD

Halksand som punkterar däcken

Sandning av cykelvägar Stoby-Hässleholm är en katastrof.
Våra gång och cykelvägar i kommunen är, för oss som älskar att cykla eller använder cykeln till jobbet eller andra aktiviteter, ett perfekt transportmedel. Gratis motion, frisk luft och en insats för miljön. Jag och många med mig i Stoby har under många år cyklat till jobbet, skolan, fritidsaktiviteter med mera, men från hösten/vintern 2017/2018 måste det ha skett en förändring beträffande typ av sand eller eventuellt mängden sand, som används på cykelvägen Stoby-Hässleholm och förmodligen också på andra cykelvägar.

Tidigare under åren har vi mer eller mindre dagligen cyklat sträckan utan några problem med ständigt återkommande punkteringar.
Sedan 2017/2018 har vi råkat ut för otaliga punkteringar titt som tätt. Bara i vårt fall 10-12 punkterade cykeldäck till dagens datum.
Jag vet att jag inte är ensam om problemet på sträckan.
Under senhösten/vintern var mitt och min frus tålamod slut och vi kontaktade tekniska kontoret på Hässleholms kommun och påtalade problemet. Den ansvarige svarade; ”Jag tar det till mig och skall se över vad som hänt”.

Vad har hänt? Inget vad jag vet!
Efter detta har jag försökt ytterligare tre gånger att få kontakt och svar på vad den ansvarige har ”Tagit till sig” och kommit fram till, men har ännu inte fått någon feed back från vederbörande. För femte gången gjorde jag i skrivande stund ett nytt försök till kontakt för att få ett besked från den ansvarige Torbjörn Olsson på Gatukontoret.

Hör och häpna fick jag kontakt och svaret blev kortfattat;” att vi använder samma sand på såväl gator, vägar som cykelbanor och det har vi gjort under alla år och det kommer vi att fortsätta med”.
Att ett bildäcks motståndskraft skall kunna jämföras med ett cykeldäcks är som att jämföra äpple med päron.
Här var det alltså inte frågan om en dialog utan kort och gott bara för oss att konstatera fakta, så här är det och så kommer det att förbli punkt slut.
Hur man då, för att ställa saken på sin spets, inte har haft några incidenter att tala om från dagen cykelvägen kom till, fram till hösten 2017 fanns det inga svar på.

Det är trots allt jag och alla andra invånare i Hässleholms kommun, som betalar för den samhällsservice vi har rätt till. Byt sand eller ta bort den!
I ett bredare perspektiv är cykelalternativet det bästa för både miljö och hälsa för den enskilde invånaren, men utan ansatser till dialog från ansvarig i kommunen utan bara ett konstaterande så tröttnar man snart och då blir alternativet att ta det mest miljö negativa färdmedlet, bilen.
Vi har visserligen kollektivtrafik, men den passar inte alltid med de aktiviteter man vill nå.

Mats i Stoby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...