Regnbågsflaggor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

”Norra Skånes artikel om pridemöte skev”

Bemötande av artikel om Svenska kyrkans Pridefestival.
Jag vill bemöta Stefan Olofsons skildring av prideupptakten i Hässleholms församlingshus förra måndagen. Allt var inte korrekt i den, bland annat det att ett femtiotal hade slutit upp. Det verkliga antalet var cirka trettio personer och stämningen bland dem var väldigt lugn och sansad.

Det som den feta rubriken skrek ut om hot både på framsidan och inne i tidningen var något som kyrkans kommunikatör också berättade väldigt balanserat om, då det kommit hot från båda hållen. Det var först när vi från frikyrkan ifrågasatte arrangemanget som det hettade till lite.
Vad jag förstod var inte de som fanns med själva några sponsorer. Visserligen fanns ett par från moderaternas ungdomsförbund, någon från kommunal och en från socialdemokraterna på plats och kanske någon från någon ytterligare organisation, men de nämnde inget om några ekonomiska bidrag. Den enda organisation som sas vara villig att stötta ekonomiskt, som jag uppfattade det, var Röda Korset, men deras representant var förhindrad att närvara. Det stämde inte heller att vi från frikyrkoförsamlingen uppmanades lämna när vi delade ut en kritisk artikel. Istället valde vi själva att gå, när medlemmarna från Kristianstads RFSU och RFSL skulle få komma till tals, men att vi då blev stoppade från att dela ut kopior av artikeln, som beskriver hur Stockholms stad och myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och till och med Domstolsverket, satsar hundratusentals kronor på Stockholm Pridefestival trots att många arrangemang och företeelser, som följer i spåren av den, är olagliga i andra sammanhang.
Det var bland annat det som vi ifrågasatte det lämpliga i att Svenska kyrkan skulle göra. Det citat, som Stefan påstod komma från oss apropå kyrkans roll, är redan rättat, så det tar jag inte upp igen.

För övrigt: Att kalla förflyttningen genom stan för promenad istället för parad, som kyrkan valt att göra, sätter nog inte regeln som säger att när man går med så godtar man också allt annat i samband med arrangemanget, ur spel.

En av de kristna ”aktivisterna”

 

Svar direkt:
Norra Skåne rapporterade vad som hände under upptaktsmötet i församlingshuset den 25 februari, inget annat.
Uppfattningen hos ”En av de kristna ’aktivisterna'” om att vi nyhetsvärderat felaktigt när vi lyfte fram att det kommande evenemanget utsatts för hot, delar jag inte på något vis.
Att ett pride-arrangemang som syftar till att lyfta fram allas lika värde och rätt att älska vem man vill, hotas på sociala medier måste vi som tidningen naturligtvis ta på allvar och rapportera om.
Inte minst eftersom Norra Skåne har som uppgift att värna ett tolerant, fritt, öppet och demokratiskt samhälle.

Avslutningsvis vidhåller jag att representanter från frikyrkoförsamlingen, uppmanades lämna mötet, när de ville dela ut en kopierad tidningsartikel under upptaktsmötet.
Det var det reportern både såg, hörde och rapporterade.
Den ungefärliga uppskattningen om antal deltagare på upptaktsmötet, fick tidningen av arrangören.

Carl-Johan Bauler, chefredaktör

Läs mer:

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...