Annons

Fallskadad dog efter förväxling och språkmiss

Eslöv • Publicerad 6 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Eslövs kommun har utrett och anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.

Annons

Det var vid 05.30 den aktuella söndagsmorgonen som en man använde sitt larm till hemsjukvården och berättade att hustrun fallit i klädkammaren.

Kvinnan ville inte att läkare skulle kontaktas, men maken var fortsatt mycket orolig och den vårdanställde kallade dit en kollega.

Enligt rutinerna i Eslövs hemsjukvård ska jourhavande sjuksköterska kontaktas när någon fallit. Och det var här personerna förväxlades.

Sjuksköterskan visste att den hemsjukvårdanställde inte har svenska som modersmål och utgick, enligt utredningen, från att hen inte kunde skilja på orden ”han” och ”hon”.

Annons

När den hemsjukvårdanställde skulle dokumentera besöket upptäckte hen att det skett en förväxling om vem det var som fallit, uppger hen, och påstår att en sjuksköterska informerades om förväxlingen.

Denne tredje omvårdnadsanställde kontaktade en andra sjuksköterska som bad den omvårdnadsanställde att meddela den anhörige att blodprover ska tas under måndagen.

Enligt den anhörige avled kvinnan senare i väntan på ambulans.

Annons

I utredningen sägs att det är svårt att bedöma sjuksköterskornas insats ”eftersom det är oklart när de informerades om att det var kvinnan som fallit”.

Lennart AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons