Annons

Pri­mär­vården måste få ökat vård­an­svar

Opinion För­hopp­nings­vis kan sats­ningen på pri­mär­vården ge ef­fek­tivare vård.
Opinion • Publicerad 6 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Näs­tan över­allt har de stora sjuk­husen pro­blem att klara ekonomin. Allt fler sjuka söker sig till akut­mot­tag­ningarna, trots att de ofta skulle få snabbare vård på sina vård­cen­traler. Vården av äld­re är otill­räck­lig ”på hem­ma­plan”, var­för ock­så äld­re mul­ti­sjuka i onö­dan trans­por­teras till sjuk­husen för åt­gärder som borde kun­na klaras i deras hem­mil­jö på ett vård­bo­en­de.

I re­to­riken är i stort sett alla po­li­ti­ker på så­väl riks- som re­gi­on­ni­vå över­ens om att pri­mär­vården måste byggas ut för att kun­na ta hand om en större del av vård­be­hovet. Pri­mär­vården borde till ex­em­pel ha till­gång till spe­cia­lister av olika slag i större ut­sträck­ning för att und­vika onö­diga re­misser till sjuk­husen.

Annons

Re­gi­on Skåne gör nu en riktad sats­ning på pri­mär­vården. När den nya pri­mär­vårds­nämnden (en mar­ke­ring i sig) fast­ställde sin in­tern­bud­get för året höjdes listningsersättningen till vård­cen­tralerna för att ge dem bättre för­ut­sätt­ningar att ut­veckla verk­sam­heten.

Skåne­al­li­ansens sats­ning ska bland an­nat skapa för­ut­sätt­ningar för att in­föra fast lä­kar­kon­takt. Dess­utom ska en dig­i­tal vård­cen­tral startas. Di­gi­tala vård­kon­takter har en vik­tig roll i dagens och fram­tidens vård­ked­ja och re­gi­onen ska med­verka till att hitta rätt av­väg­ning mel­lan di­gi­tala och fy­siska kon­takter.

För­hopp­nings­vis kan sats­ningen på pri­mär­vården både ge ef­fek­tivare vård och bättre ut­fall för den hårt pressade re­gi­on­ekonomin.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons