Annons

Slår larm: Hemliga uppgifter låg synliga

HÄSSLEHOLM Hässleholms kommun anmäler ett systemfel till Datainspektionen, efter att hemliga uppgifter om äldres ekonomi och hälsa legat synlig i loggfiler.
Hässleholm • Publicerad 6 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är ett tekniskt fel i systemet som enligt kommunen medfört att lösenord står i klartext i loggfilerna. En anställd upptäckte saken, varpå en fråga skickades till systemleverantören där kommunen undrade varför det låg till på detta sätt samt om lösenord verkligen skickades okrypterat. Det dröjde dock två månader innan kommunen fick svar – och i svaret lägger företaget över ansvaret på en annan systemleverantör.

Annons

Missen har inneburit att personer både på omsorgsförvaltningen och utanför den kan ha tagit del av information som de saknade behörighet till.

Åtgärder har nu vidtagits som att begränsa all åtkomst till loggarna. Ett möte har också bokats med leverantören av systemet, där kommunen säger att den kommer att ställa krav på att all känslig data krypteras.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons