Annons

Att vara kvinna kan döda dig

Opinion Nästan ingen forskning sker med kvinnokroppen som mall.
Opinion • Publicerad 8 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Nästan ingen forskning sker med kvinnokroppen som mall. Det orsakar dödsfall, hälsoproblem och komplikationer, enligt en nyutkommen bok av Caroline Criado-Perez. Ett exempel är krockdockor, som utformas efter ”standardmannen”. Vad som händer med en liten kvinna om en bil som testats med standarddockor krockar vet ingen säkert: ingen forskar på det.

Ett annat välkänt exempel är hjärtattacker. Hos kvinnor har de mer diffusa symptom, som kan vara svårare att identifiera. Det leder i värsta fall till onödiga dödsfall.

Annons

Det händer att kvinnliga poliser dör eftersom skyddsutrustningen inte är skapad för kvinnliga kroppar och har för dålig passform för att skydda mot kulor eller knivhugg. Kvinnliga poliser rapporterar också skavsår, blåmärken, kronisk smärta och bristande funktionalitet när de tvingas använda skyddsutrustning för män.

Arbetsplatsolyckor har minskat för män, men ökat för kvinnor. Criado-Perez tror det delvis kan bero på mansanpassningen. Kvinnor är på grund av mindre kropp och tunnare hud till exempel mindre resistenta mot miljögifter, som lagras lättare i kvinnokroppen, eftersom den har större fettdepåer. Hur allvarliga skillnaderna är vet man dock inte – ingen har forskat på det heller. Att det är männens värld har kanske aldrig illustrerats så tydligt.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons