OIK:s sköna mirakelvändning

Sport Lukas Björnsson tvåmålsskytt när Osby IK vände 0–2 till 4–2 borta mot favorittippade Guts.
Sport • Publicerad 8 mars 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Lukas Björnsson. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

– Det är en lagseger, vi följer gameplan till 100 procent, säger Osbys mycket belåtne tränare Teemu Elomo.

Kvällen hade kommit då det var start på skarpt läge för Osby IK. Laget hade klarat sig genom alltrean och tagit sig till kvalserien upp mot division två och första motståndare var IK Guts, ett lag man stött på två gånger tidigare under säsongen. OIK hade revansch att utkräva då man förlorat båda de tidigare kamperna mot laget från Östergötland.

Lagen kände på varandra från första nedsläpp och Osby var det laget som var hetast i inledningen då man skaffade sig ett powerplay men utdelningen lyste med sin frånvaro.

Ju längre perioden led tog hemmalaget över initiativet och visade med tydlighet att man kommer vara med och slåss om division två platsen på allvar. Ett rappt passningsspel och giftig press stressade OIK och Guts fick långa anfall som till sist skulle resultera.

1-0 kom på en snabb spelvändning och bara minuter senare blev uppförsbacken än brantare för Osby.

Före detta Osbyspelaren, Alexander Molldén, dunkade in ett slagskott med en man mer på rinken och 2-0 var ett faktum.

Osby gav inte upp utan vaskade fram ett nytt powerplay precis i periodens slutminuter där ryskt samarbete gav en biljett tillbaka in i matchen. Yuri Lomakin hittade broder Vladislav som bröt möster och gick köksvägen fram till 2-1. Ett oerhört viktigt och nästan nödvändigt mål att ha med sig in i andra perioden.

– Vi började inte matchen på bästa sätt men vi hade ett bra snack inför andra perioden och då höjde vi oss ordentligt, analyserar Elomo.

Bortalaget fortsatte att imponera i starten av period två. Man löste först ett boxplay på bästa sätt och av bara farten kom också kvitteringen då en lång passning nådde Lukas Björnsson som visade prov på kyla och sedan satte pucken i krysset. Osby stängde ner hemmalagets anfallsförsök på ett bra sätt och var fysiskt starka. Offensivt skapade OIK de farligaste lägena men ställningen var hel jämn inför de avslutande ordinarie 20 minuterna.

– Inställningen var bra ikväll. Vi litar på det vi kan, påpekar Elomo.

Försiktighet präglade starten av period tre men det var Guts som tog initiativ framåt men åter stod Osby för en solid insats i egen zon och de lägen som skapades motades av målvaktsesset Mark Vlahovic. Osby kontrade perioden genom och skaffade sig en bland annat en straff som missades av Lukas Björnsson.

Samme Björnsson tog sedan revansch när han bombade in ledningsmålet med sex minuter kvar.

Guts gav allt för att komma ikapp men lyckades istället förpassa pucken i eget mål i slutsekunderna.

OIK har därmed fått en flygande start på kvalserien.

– Marc i målet var strålande och de spelare som ska leda oss kliver fram. Nu njuter vi på bussresan hem och imorgon börjar jobbet inför söndagens fight. Det finns inga lätta matcher i den här kvalserien, fastslår Teemu Elomo.