Annons

Orienteraren har gått i mål

Personligt Rune Haraldsson blev 100 år.
Personligt • Publicerad 8 mars 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Rune Haraldsson blev 100 år gammal. Foto: Jan Rydén
Rune Haraldsson blev 100 år gammal. Foto: Jan Rydén

Bondsonen tackade just landsbygden för sin goda kondition ända upp i 96 till 98-årsåldern. Innan familjen flyttade in till stan, när Rune var i pojkåren, jobbade han med allting hemma på gården, sprang några kilometer till och från skolan sex dagar i veckan. Och så vidare.

Via scoutingen kom han in i orienteringen och började tävla som 16-åring, 1933-34. Rune förblev sedan aktiv nästan hela livet ut.

Annons

Han fick till exempel stor uppmärksamhet, då han deltog i O-ringens 5-dagarorientering i nordöstra Skåne sommaren 2014 – och lite senare samma år vann Veteran-VM i Sydamerika.

Under cirka 70 år skrev han om orientering i lokalpressen hemma i Östergötland.

Det blev också tusentals bilder samt material till Svenska orienteringsförbundets publikationer. Tävlade för Norrköpings AIS, hade ledaruppdrag på alla nivåer, var nordisk hövitsman för supporterorganisationen Skogskarlarnas klubb, älskade pressgruppen inom Svenska orienteringsförbundet med mera. Deltog i cirka 20 tävlingar om året.

Totalt var skogsmannen tävlingsaktiv i cirka 75 år. Som yngre sprang han bland annat SM.

Haraldsson var i det civila under många år personalchef på Goodyear i Norrköping.

Han tycktes hinna med nästan allt. Ett SM eller VM, Tiomila eller 5-dagars, Götalands eller liknande utan Rune på plats med block, penna och kamera var otänkbart under flera årtionden.

I Skåne trivdes han alltid extra bra. För mindre än en månad sedan pratades vi vid på telefon, ovetande om att detta skulle bli sista gången. Han ville då veta så mycket som möjligt om natt-SM i Hörja i slutet av mars och Tiomila i Glimåkra mot slutet av april.

Åldermannen från Norrköping har gått i mål efter mer än 100 år. Tusentals orienterare från hela Sverige och många andra länder hedrar hans minne.

Son och två sonsöner med familjer är hans allra närmaste.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons