Granbarkborre. Arkivbild

Granbarkborren ska bekämpas

Osby/Östra Göinge Osby och Östra Göinge är med i det område som Skogsstyrelsen beslutat om i syfte att bekämpa granbarkborren.

– Vi står för ett mycket allvarligt läge när det gäller skadeinsektens utbrott med risk för miljardförluster för skogsägarna, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionsamordnare, i ett pressmeddelande. Det kommer krävas mycket av alla aktörer.

Totalt berörs 68 000 fastigheter och 3,4 miljoner hektar skog av de nya bekämpningsområdena i Götaland och Svealand. Bland de nya bekämpningsområdena finns i Skåne län förutom Osby och Östra Göinge kommunerna Bromölla, Kristianstad, Hörby, Höör, Hässleholm, Perstorp, Klippan, Örkelljunga och Ängelholm.
I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen besluta om att granar med angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort. Förra året förstörde granbarkborren skog för omkring en miljard kronor. Skogsstyrelsens experter befarar att angreppen kommer bli minst lika stora i år.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...