Drömstart för Osby i kvalet

Sport • Publicerad 11 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det hade kommit hela 416 åskådare till ishallen som var nyfikna på Osby efter den oväntade vinsten i Finspång. En publiksiffra som den här säsongen bara slagits av derbyt mot Glimma då 790 personer passerade vändkorsen.

Valdermarsvik inledde kvalspelet i fredags med att 3–0-besegra Lund. Av de takterna såg man dock inte mycket av mot Osby.

OIK gick på knock direkt och dominerade från start. I den andra minuten fick de chansen att spela power play. Utdelningen kom dock retroaktivt då Jacob Dreberg gjorde 1–0 strax efter det att den utvisade spelarna kommit in.

Det dröjde dock till den tolfte minuten innan det blev 2–0. Yuri Lomakin spelade fram brodern Vladislav som satte pucken i mål. Matthew Anders gjorde 3–0 på ett skott utifrån några minuter senare. Matchens mest bejublade sekvens var 4–0-målet då pucken gick som ett snöre mellan Osbyspelarna. Till sist kunde Vladislav Lomakin sätta pucken i öppet mål.

– Den första perioden var riktigt bra, berömmer Teemu Elomo som fick se fyra mål även under mittenperioden.

5–0 gjorde Lukas Björnsson efter att ha frispelats av Matthew Anders. Elva minuter in på perioden blev Jacob Dreberg hindrad på ett ojust sätt i samband med ett friläge. Domaren dömde straff som Dreberg själv satte säkert bakom Samuel Jupiter i Valdemarsvikskassen. Den senare hade fått nog och lämnade över målvaktsspaden till Joakim Stensson.

Valdemarsviks två man stora klack skulle dock få anledning att jubla då Anton Frisk strax efter gjorde lagets enda mål i matchen. Perioden avslutades sedan med två hemmamål av Colin Holmström och Robin Johansson. Det var bud på ännu fler hemmamål då Jesper Wärvik träffade ribban och Daniel Petersson stolpen.

– Jag är mycket nöjd med de två första perioderna. Sedan blev det av förklarliga skäl lite avslaget i den tredje perioden, menar Elomo.

Som innehöll två hemmamål av William Laporte och André Smulter.

– Vi har verkligen börjat kvalserien bra. Men trots det så räknar jag fortfarande Guts som favoriter. Det är Finspångslaget som har pressen på sig, menar Teemu Elmo som ville berömma några spelare.

– Forwarden Jacob Dreberg och backen Erik Persson var riktigt bra. Sedan är en spelare som Mattias Håkansson, som gjort comeback under Osbys kvalspel, mycket nyttig för laget. Mot Valdemarsvik spelade han både back och forward.

bild 1/2
Jacob Dreberg var vass framåt då hans Osby hemmabesegrade Valdemarsvik i kvalserien. Han svarade för fyra poäng fördelade på två mål och två assist. Foto: Stefan Sandström
Jesper Wärvik och Colin Holmström, till vänster, gjorde hälften av Osbys mål mot Valdemarsvik. FOtO: STefAN SANDström/arkiv