Annons

Korruption för skattebetalarnas pengar – igen

Opinion Sida har tyvärr hamnat mitt i ytterligare en korruptionsskandal.
Opinion • Publicerad 11 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Sida har tyvärr hamnat mitt i ytterligare en korruptionsskandal. Svenska skattepengar hamnar fel och Sida struntar i att ta tag i saken – igen.

International Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD) har tagit emot runt 200 miljoner kronor i svenska skattepengar. Organisationens vd har åkt business class för 55 000 per resa och bott på femstjärniga hotell utan kvitton. Han har gett sig själv fem miljoner i årslön. Han har lånat ut femsiffriga belopp till sig själv och levt allmänt gränslöst på svenska skattepengar.

Annons

När Svenska Dagbladet frågar representanter för Sida hur det kunnat bli så och vad som händer nu verkar de genuint förvånade över att reportern frågar om polisanmälan. Det skulle enligt Sida ta för stora resurser i anspråk och möjligheterna att få pengarna tillbaka är små.

I översättning innebär det att svenska skattebetalare ska skänka en colombiansk före detta diplomat ett antal miljoner för att det verkar jobbigt att polisanmäla? Om man inte polisanmäler skickar man budskapet att det går att använda svenska skattebetalare som uttagsautomat. Det är ett bisarrt ställningstagande av Sida.

Givetvis måste det anmälas, en utredning göras och de skyldiga hållas ansvariga. Svenska skattepengar ska krävas tillbaka, allt annat är otänkbart. Man bör också fundera över en extern utredning av Sida, som kartlägger varför man hamnar i den här situationen hela tiden.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons