Annons

Det killas för högtryck i getstallet

lilla oberöd Det är förlossningstider i stallet på getgården Lilla Oberöd några kilometer från Hovdala slott.
Hässleholm • Publicerad 12 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Födseln går snabbt, på mindre än en timma. I en hörna ligger en liten killingkille, som precis kommit till världen. Hans mamma vakar bestämt över honom och hans syster, som föddes en stund före sin bror. Hon motar bort de andra getterna, som är nyfikna på tillskotten.

– Detta är bara början. Vi har 70 högdräktiga getter till som ska föda inom kort, säger getbonden och kocken Victoria Mårtensson-Winberg, som driver Glada geten gårdsmejeri i Lilla Oberöd tillsammans med maken Henrik Mårtensson, som även deltidsjobbar på Hovdala slott.

Annons

De startade getfarmen på allvar 2014 sedan de lagt ett försök med fårfarm på hyllan.

– Det krävs rätt så många får för en fårfarm, säger Victoria Mårtensson-Winberg och lyfter upp en liten nyfödd killingkille, som är bror till geten Gertrud, som kidnappades från gården förra året och återfanns i en bil.

Magda är deras gemensamma mamma.

Just nu bor det cirka 100 getter på gården, varav 70 ska föda de kommande veckorna.

– Vi kan bli 100 till. En get kan få upp till tre killingar, berättar Victoria Mårtensson-Winberg.

Killingarna får gå med sina mammor i tre veckor, sedan flyttas de till ett eget stall.

De två bockarna har bott i stallet över vintern och sett till att getterna har blivit dräktiga.

– Ja, de har haft fullt upp och de har skött sig bra, säger Henrik Mårtensson.

De är lånade från en gård i Häglinge, enbart för avel. Nu har de gjort sitt och får vila upp sig hemma i Häglinge tills det är dags för nästa gång.

Efterfrågan på getkött är inte omfattande i Sverige, men ökar successivt. Gårdens bockar säljs till ett par av Skånes topprestauranger och en del får stanna kvar på gården.

Annons

Det är getterna som är gårdens motor i gårdsmejeriet.

Under åtta till nio månader mjölkas de en gång om dagen. Mjölken blir ost, som säljs i gårdsbutiken.

– Vi säljer lite getchark också och en del andra hemmagjorda produkter som till exempel marmelad.

Det finns ett femtiotal getostmejerier i Sverige.

Victoria Mårtensson-Winberg och hennes Henrik ville leva och arbeta med närodlat på landet.

Genom en kompis fick de inspiration att satsa på getter och getost. De gick lite kurser i getter och ystning och besökte getfarmer och gårdsmejerier för att lära sig.

Victoria Mårtensson-Winberg jobbade i restaurangbranschen och när hon och Henrik blev föräldrar bestämde de sig att på allvar satsa på gårdsmejeriet och getterna.

– Hittills har det fungerat mycket bra. Alltfler börjar bli medvetna om att de vill äta mat som de vet var den kommer från, säger Henrik Mårtensson.

I Skåne är det ganska tunnsått med getmejerier och några har slagit igen det senaste året.

– Vi får fler förfrågningar om beställningar nu, säger Henrik Mårtensson.

Annons

Getkött är inte på hushållens tio i topplista än.

Men på Lilla Oberöd tror man att framtiden arbetar för en renässans av getkött.

Förr i tiden hade nästan alla som kunde en get, som gav mjölk och kött.

Det finns en del fördomar om att getkött smakar både det ena och det andra, vilket Henrik Mårtensson avfärdar.

– Köttet är fantastiskt. Vi har enbart getter av svensk lantras.

De små killingarna tultar runt sina mammor på lite ostadiga ben i halmen bland de andra getterna.

Det finns en outtalad ordning mellan djuren där banden mellan getter och killingar är starka.

Getterna som snart ska föda har stora magar och bryr sig inte nämnvärt om de andra getternas killingar. De tuggar vidare på sitt hö och sina pellets.

– Vi vet ungefär när de ska föda. De visar tidiga tecken på oro då, förklarar Victoria Mårtensson-Winberg.

I maj öppnar gårdsbutiken och kaféet med hembakat och lättare luncher.

Annons

– Vi håller på att bygga in uteserveringen, säger Victoria Mårtensson-Winberg.

Förra sommarens extrema torka gjorde att höskörden blev mager på gården.

– Vi har ändå tur som har bete på mark där det finns vatten, så djuren fick i sig vad de behövde. Vi får betala mer för höet än normalt. Halmen är däremot betydligt dyrare och vi har använt spån som underlag i stallet för att dryga ut, förklarar Henrik Mårtensson.

Farmen i Lilla Oberöd är med i Reko Ringen, som står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder.

– Vi säljer våra produkter till Rekoringar i Malmö, Hässleholm, Höör och Hörby, säger Henrik Mårtensson.

Reko Ringar finns i hela Sverige och stöds av Hushållningssällskapet på uppdrag av Jordbruksverket med pengar från EU:s jordbruksfond.

bild 1/11
Många nya getter på Glada geten i Lilla Oberöd. Foto: Helén Fingalsson
De här båda nyfödda killingarna, tycker  om att vila i Victoria  Mårtensson-Wibergs trygga famn. Foto: Helén Fingalsson
Många nya getter på Glada geten i Lilla Oberöd. Foto: Helén Fingalsson
Killingarna har inget emot att bli kelade med. 
Foto: Helén Fingalsson
Många nya getter på Glada geten i Lilla Oberöd. Foto: Helén Fingalsson
De 70 getterna i stallet där det killas tar för sig av höet. Nu gäller det att äta för två, eller fler. 
Foto: Helén Fingalsson
Här får en dygnsgammal getflicka lite tvätt av mamma. 
Foto: Helén Fingalsson
Många nya getter på Glada geten i Lilla Oberöd. Foto: Helén Fingalsson
Många nya getter på Glada geten i Lilla Oberöd. Foto: Helén Fingalsson
De nyfödda killingarna är mjuka som dunbollar. 
Foto: Helén Fingalsson
Många nya getter på Glada geten i Lilla Oberöd. Foto: Helén Fingalsson
Många nya getter på Glada geten i Lilla Oberöd. Foto: Helén Fingalsson
De här båda nyfödda killingarna, tycker  om att vila i Victoria  Mårtensson-Wibergs trygga famn. Foto: Helén Fingalsson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons