”Jag kan ju inte innebandy. Helt ärligt undrar jag hur de tänkte när de valde mig”, säger Röke IBK:s Eleonor Örn som har stor nytta av sin bakgrund som pedagog. Foto: Stefan Sandström
Den 49-åriga hässleholmaren sitter med i Hässleholm Freeflows styrelse och hon är också löpledare. Foto: Stefan Sandström
Eleonor Örn. Foto: Stefan Sandström
Eleonor Örn. Foto: Stefan Sandström

Hon dubbeljobbar ideellt

Hon tillhör ett försvinnande släkte. En sån där som lägger all sin lediga tid på att arbeta ideellt – för att andra ska ha det bra.
– Jag blir lätt entusiastisk, förklarar Eleonor Örn som är ungdomsansvarig i Röke IBK och sitter i styrelsen för Hässleholm Freeflow där hon även är löpledare.

Namn: Eleonor Örn.
Ålder: 49 år.
Bor: Hässleholm.
Familj: Maken Christian Örn, sönerna Felix, 21, och Vilgot, 16.
Gör: Lärare på T4 Montessori.
Klubbar: Röke IBK och Hässleholm Freeflow AC.
Rösta på Eleonor: SMS:a Bedrup1 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Eleonor Örn börjar med en bekännelse.
– Jag har aldrig idrottat, säger hon och följer upp med ett skratt innan hon fortsätter:
– Min idrottsliga bakgrund är lika med idrotten i skolan. Sedan stöttade jag ”Chrille” när han spelade i IFK Hässleholm. Då var jag väldigt engagerad tillsammans med de andra respektive. Vi kallade oss ”Gula ärtorna” och var med på alla bortamatcherna, säger Eleonor och tvingas därefter korrigera sig själv en aning:
– Jo, jag hade förresten ett år när jag idrottade jättemycket. Då var vi fyra tjejer som gjorde Tjejklassikern, det var när jag var 25.

Det var tack vare sönernas idrottande som hon halkade in på den ideella ledarbanan.
– Det har blivit att jag har följt Felix och Vilgot och varit jätteengagerad i det som de har gjort. Det var där det började i Röke IBK; jag var lagledare, hjälpte till i kiosken, bakade när det var cuper…

Hur hamnade du i Freeflow?
– När jag fyllde 45 fick jag för mig att ”oj, man kanske behöver idrotta själv också”. För att vara stark! Då började jag springa och anmälde mig till ett halvmaraton ett halvår senare. I samband med det blev jag kollega med Tommy Karlssons dotter Elin som pratade varmt om Freeflow. Vi klickade direkt, hon fick mig att våga.
Eleonor sprang Freeflows kvällslopp och i startavgiften ingick ett medlemsskap i klubben.
Rickard Träff (Röke) och Tommy Karlsson (Freeflow) var snabba med att se potentialen och Eleonor fick frågan om hon ville engagera sig i föreningarnas styrelser.
– Jag hade aldrig nånsin suttit i en styrelse och hade ingen aning om vad det innebar, säger Eleonor som blev ungdomsansvarig i Röke IBK.
En delvis ny roll i klubben som Eleonor har utformat tillsammans med ordföranden Rickard Träff.
– Han är mitt bollplank. Precis som Tommy är den drivande i Freeflow och gör otroligt mycket så är Rickard eldsjälen i Röke.

Hon har en mängd uppgifter; söker pengar från stiftelser, ser till att ledare får utbildning, drar igång projekt, möter politiker, är aktiv inom Skåneidrotten, uppdaterar sociala medier och deltar på föräldramöten. I Freeflow tar hon ett stort ansvar för loppisarna.

Vad är det som lockar dig som inte verkar locka så många andra nuförtiden?
– Dels visste jag väl inte vad jag tackade ja till. Det finns kanske för få med den ovetskapen.
– Jag tror att många är rädda för arbetet – för det är mycket arbete. Min önskan framåt är att man är fler och tydlig med att avgränsa vad varje person ska ha för uppdrag. Jag tror också att det i vår tid handlar mycket om att förverkliga sig själv; man vill träna själv och främja sin egen hälsa. Sedan tycker ju jag att ideellt arbete ger så mycket positivt tillbaka, även om det är slit. Mötet med människor eller ett projekt som kommer i hamn, blir uppskattat och man känner att ”wow, det här blev bra” – då ger det mig så mycket tillbaka att det är värt alla timmarna.
– Det finns ingen dag då jag inte arbetar med detta. En lugn vecka är det mellan fem och tio timmar och intensiva veckor är det upp till 20 timmar.

Röke har en omfattande verksamhet.
– Vi är 300 aktiva och det händer saker hela tiden. Mitt mål när jag började för två år sedan var att ungdomslagen och ungdomsledarna ska vara lika viktiga som seniorlagen. Och det känns verkligen som att vi är EN förening där vi har fadderverksamhet, vi har Rökemixen där alla åldrar blandas och vi samlar alla ungdomsledare för gemensamma aktiviteter. Sedan har vi inte nått vägs ände. Vi vill mer.

Vilka är de största utmaningarna?
– Halltider! Det är vårt största bekymmer. I de flesta andra sporter tränar man tre gånger när kommer upp mot 12–13 år, vi får inte till mer än två tider i veckan.
– Sedan är det även att ha hög kvalitet genom alla år som ungdomarna spelar innebandy och hålla kvar våra spelare länge nog så att de kan ingå i seniorlagen.
Under många år var det Eleonors man ”Chrille” som var aktiv som tränare. Nu är det istället Eleonor som saknas i soffan om kvällarna.
– ”Chrille” är väldigt positiv. Och det är tur, för mitt första sms på morgonen är från Rickard och det sista samtalet på kvällen är ofta till Rickard, skrattar hon.

Namn: Eleonor Örn.
Ålder: 49 år.
Bor: Hässleholm.
Familj: Maken Christian Örn, sönerna Felix, 21, och Vilgot, 16.
Gör: Lärare på T4 Montessori.
Klubbar: Röke IBK och Hässleholm Freeflow AC.
Rösta på Eleonor: SMS:a Bedrup1 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Kan du lita på Skånetrafiken?

Loading ... Loading ...