Annons

Mineraler och fossiler lockade storpublik

Gylsboda Invigningen av mineral- och fossilutställningen i Sliperiet i Gylsboda i lördags drog fullt hus. Hans-Eric Frodig invigningstalade och Pia Lindberg klippte bandet.
Osby • Publicerad 12 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Fossilerna kommer från en samling som tysken Karl-Heinz Fischer donerat. Lars Nexe från Älmhult berättade om hur han kommit i kontakt med Fischer, som från början velat ge samlingen till Älmhults kommun.

– Kars-Heinz Fischer är mycket intresserad av Carl von Linné och eftersom Linné gett namn åt 1 500 mineraler tyckte han att det var passande att samlingen skulle finnas i närheten av Linnés födelseplats, Råshult. Men Älmhults kommun tackade nej, sa Lars Nexe.

Annons

Samlingen, som omfattar 3 500 fossil, ställdes nedpackad ner i en källare.

Merparten av dem kommer från havet i Östersjön och de flesta är många miljoner år gamla, vissa 550 miljoner år.

– Karl-Heinz Fischer bor i Hamburg och är i 90- årsåldern, berättade Lars Nexe. Han kunde tyvärr inte medverka här idag men han är glad över att utställningen nu är uppackad i Sliperiet.

Anledningen till att det blev Sliperiet är att Lars Nexe och Hans-Eric Frodig fick kontakt med Pia Lindberg. Ett samarbete tog fart och i lördags visades resultatet upp inför drygt 60 intresserade personer.

Innan de släpptes lösa invigningstalade Hans-Eric Frodig. Han bidrog med ett spännande och medryckande föredrag. Det är Hans-Eric Frodig som ställer ut mineralerna i utställningen, ett arbete som han samlat ihop under tio år tillsammans med sin son Erik Frodig.

Hans-Eric Frodigs intresse för mineraler började vid ett besök i Ivö och senare vid ett annat besök på Gotland.

– Där kan man hitta mycket, sa Hans-Eric Frodig, Men det tog sju år innan jag hittade min första trilobit.

Han upplyser också om att det finns ett 40-tal vulkaner runt Höör och att det finns 14 diabasgångar i Sverige.

– Men det finns bara en som är brytbar och det är den som vi står på just nu. Så därför är det här en given plats för denna utställning, konstaterade Frodig.

Mineral- och fossilutställningen ska bli permanent i Sliperiet i Gylsboda.

Annons

– Den breddar vår verksamhet, säger Pia Lindgren, och tillför en kategori till. Vi har redan sett ett stort intresse från Danmark och Tyskland för mineral- och fossilutställningen.

I samband med invigningen visade den tyske konstnären Bodo Langer sina konstverk i keramik.

bild 1/4
Fossil- och mineralutställningen kommer att bli ett permanent inslag i Sliperiet. 		       FOTO: SUSANNE GÄRE
Hans-Eric Frodig och Lars Nexe vid invigningen av fossil- och mineralutställningen den 9 mars i Sliperiet i Gylsboda. 						              FOTO: SUSANNE GÄRE
Hans-Eric Frodig visade några måsten för en mineralletarare: hatten, skyddsglasögonen och geologhammaren. 						             FOTO: SUSANNE GÄRE
Intresset var stort för fossil- och mineralutställningen i Sliperiet i Gylsboda. 				      FOTO: SUSANNE GÄRE
Fossil- och mineralutställningen kommer att bli ett permanent inslag i Sliperiet. 		       FOTO: SUSANNE GÄRE
Hans-Eric Frodig och Lars Nexe vid invigningen av fossil- och mineralutställningen den 9 mars i Sliperiet i Gylsboda. 						              FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons