Annons

Slut på altanfusket – snart behövs inget lov

Publicerad 12 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det undantag som regeringen planerar för och som nu läggs fram som förslag ska gälla för fastighetsägare som vill bygga en altan som inom 3,6 meter från bostadshuset. Altanen får dock inte vara högre 1,8 meter över marken och inte närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Den sistnämnda regeln kan man dock komma förbi om ens granne går med på det.

Regeringen föreslår även att altaner, under vissa förutsättningar, får placeras i strid med gällande detaljplan eller områdesbestämmelser.

Annons

"Undantaget ska inte gälla för altaner i anslutning till byggnader och bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkf" skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Byggreglerna ska inte sätta käppar i hjulet för den villaägare som vill njuta av en kopp kaffe i solen på en egen altan. Lagom till semestern gör vi det nu möjligt för den som vill bygga en altan till sitt eget hus att slippa behöva be kommunen om bygglov, säger bostadsminister Per Bolund i pressmeddelandet..

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

bild 1/2
Bostadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson på altanen. 
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Foto Erik Mårtensson /
Bostadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson på altanen. 
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Foto Erik Mårtensson /
Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons