Annons

Spräck löneglastaket i välfärdsektorn

Debatt Det är dags för jämställda och hälsosamma villkor i välfärdssektorn.
Debatt • Publicerad 12 mars 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Malin Tillgren Foto: Anders Olsson.
Malin Tillgren Foto: Anders Olsson.

Det är dags för jämställda och hälsosamma villkor i välfärdssektorn.

Vårdförbundet är inne i förhandlingar med Sveriges kommuner och landsting, SKL, med tydligt uppdrag från våra medlemmar. Det är dags att spräcka löneglastaket och göra villkoren i vården både jämställda och hälsosamma.

Annons

Vårdförbundet har i sin ”Livslönerapport” från 2016 konstaterat att det skiljer mer än 30 procent i livslön mellan en specialistsjuksköterska respektive barnmorska och en civilingenjör, trots att de har liknande utbildningslängd och bedöms ha motsvarande svårighetsgrad i yrket.

Det Vårdförbundet ser är att löneutvecklingen för våra livsviktiga legitimationsyrken barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor försvagas vid 35 års ålder för att ytterligare mattas av vid 45.

Pensionsmyndigheten har konstaterat i en rapport från december 2018 att skillnaden mellan kvinnor och mäns inkomst- och tilläggspensioner är nära 30 %. Lägre lön och deltidsarbete är deras förklaring till varför kvinnor får lägre pension än män. Rörelsen #lönheladagen har räknat ut att det med nuvarande takt kommer att ta 25 år att uppnå jämställda löner.

Många erfarna och särskilt yrkesskickliga barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor väljer att lämna verksamheterna på grund av svag löneutveckling, dåliga arbetsvillkor och brister i arbetsmiljön. Följden blir övertid, många extrapass, svårigheter att få semester, en eskalerande personalomsättning, höga kostnader för bemanningspersonal, en allt sämre arbetsmiljö, bristande bemanning och kontinuitet samt ohälsa och höga sjuktal för personalen. Detta leder i sin tur till negativa konsekvenser för befolkningens tillgång till en fungerande hälso- och sjukvård.

För att lösa bemanningskrisen behövs – utöver en god löneutveckling för hela kollektivet, där den lokala löneprocessen behöver utvecklas – en satsning på särskilt yrkesskickliga. Erfarenhet, kompetens, specialistkunskap, ansvarstagande och karriär i yrket måste löna sig.

Vårdförbundet kräver därför en särskilda lönesatsning på särskilt yrkesskickliga barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, chefer och avancerade specialistsjuksköterskor. Vårdförbundets yrkande om särskild lönesatsning beräknas omfatta var fjärde medarbetare och innebär att den som visat särskild yrkesskicklighet ska ha minst 10 000 kronor mer i månaden.

Förbundets medlemmar är nödvändiga och efterfrågade dygnets alla timmar och årets alla dagar. Idag är arbetstidsmåttet i det centrala avtalet för den som arbetar ständig natt inom kommunal verksamhet samt Sobona två timmar högre jämfört med landstingsdriven verksamhet.

Det finns tre arbetsgivare i Skåne som förstått och agerat genom lokala kollektivavtal för att ge Vårdförbundets medlemmar den tid för återhämtning som behövs. Region Skåne och Hässleholms kommun har sänkt måttet för ständig natt till 32 timmar och Burlövs kommun till 32 timmar för både de som arbetar kombinerad kväll/natt och ren natt. För de övriga 31 kommunerna i Skåne och Sobona verkar det krävas en förändring i det centrala avtalet för att ge en bättre återhämtning.

En väl fungerande arbetstidsförläggning dygnets alla timmar, årets alla dagar är avgörande för vården. Vi behöver tillsammans med arbetsgivarna få till lokalt fungerande processer kring hälsosam arbetstidsförläggning som omfattar schemaläggning, dygnsvila, jour och beredskap, övertid, semesterplanering med mera. Våra medlemmar har rätt till ett hållbart yrkesliv och möjligheten att kunna planera sin fritid.

Vi uppmanar politiker och beslutsfattare i vården att använda avtalsrörelsen 2019 till att ge SKL och Sobona mandat att gå oss till mötes i våra krav på bättre villkor. Tillsammans kan vi ge de bästa förutsättningarna för vårdens medarbetare att vilja stanna kvar och utveckla vården, så att den blir jämställd och hälsosam för både personal och patienter.

Malin Tillgren Vice ordförande. Vårdförbundet avd. Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons