Petra Stenkula, chef utredningsenhet Syd, vid tisdagsförmiddagens pressträff om de tillslag polisen gjort mot de grupperingar som utsatt äldre personer i hela landet för telefonbedrägeriet. Foto: Johan NIlsson/TT

Stort tillslag mot kriminella nätverk

Malmö Polisen har gjort flera tillslag mot kriminella nätverk som misstänks ha lurat ett stort antal äldre på miljonbelopp.
De misstänkta kopplas till den grova kriminella verksamheten i Malmö, men också andra delar av landet.

– Vi har slagit ut fyra grupperingar sedan 2018. Nu har vi två ärenden där vi lämnar in åtal i nästa vecka. Sex personer sitter häktade, tre kvinnor och tre män. Vi har brutit en brottstrend, säger Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenhet i Syd.
Polisen såg i oktober 2017 en ökning av bedrägerier mot äldre. Sedan dess har det fått en stor spridning och blivit en betydande inkomstkälla för grova kriminella nätverk.
Metoden är att brottslingar ringer upp äldre personer och förmår dem att lämna över bank-id eller uppgifter till sin bankdosa.

Sedan 2018 har runt 7 000 äldre människor blivit av med omkring 300 miljoner kronor i den här typen av bedrägerier, som kallas vishing.
– De är väldigt vänliga och trevliga när de ringer. I bland kan samtalen vara i en timme. Det händer även att de ringer upp till äldre och får dem att lämna över sina uppgifter, säger Petra Stenkula.
Polisen har det senaste året satt in stora resurser för att komma åt de grova bedrägerierna. Så sent som i förra veckan åtalades två personer för just grovt bedrägeri mot äldre, men också för mord.
– Det här är en basinkomst för många som också har sin försörjning i annan grov brottslighet, som utpressning och narkotikabrott, säger Petra Stenkula.

Polisen har pekat ut omkring 200 personer i Malmö som anses vara grovt kriminella. Av dem är det ett tjugotal som försörjer sig på bedrägerier mot gamla människor.
– De lurar våra äldre på stora belopp, säger Petra Stenkula.
De som nu sitter häktade är alla i 20-25-årsåldern.