Lärarstudenter på Högskolan Kristianstad får arbeta halvtid med lön under studietiden. Foto: TT

Lärare får jobba när de studerar

kristianstad Det är stor brist på lärare i grundskolan. För att möta behovet satsar nu Högskolan Kristianstad på en ny form av lärarutbildning där lärarstudenter erbjuds att arbeta halvtid när de studerar.

Satsningen avser de som läser till lärare i årskurs 4-6.
– Vår förhoppning är att kombinationen av studier och praktiskt arbete gör att studenterna blir mer förberedda för yrkeslivet och att de vill jobba kvar inom kommunen, säger Anna Elofsson som är HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Det är från och med höstterminen som åtta lärarstudenter erbjuds att integrera sina studier med praktik i kommunens grundskolor.
Utbildningen innebär att studenterna arbetar tre dagar i veckan och två dagar är vikta för studier på högskolan. Detta ger en lön på omkring 18 000 kr i månaden. Modellen kallas för kombimodellen.
– Vi behöver fler legitimerade lärare och vi tror att den här möjligheten till både studier och arbete kan tilltala lite äldre studenter som måste ha en fast inkomst, säger Anna Elofsson.

Kombimodellen är hämtad från Dalarna där kommunerna och högskolan utvecklat samarbetet.
Kristianstad kommun och högskolan i Kristianstad har tagit fram ett koncept till en lokalt anpassad modell.
Utbildningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till grundskollärarexamen. Ansökan öppnar den 15 mars och stänger 15 april.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ska du se Eurovision Song Contest i helgen?

Loading ... Loading ...