Annons

Sätt barns bästa främst

Ledare När barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari kan Migrationsverket förhoppningsvis inte tvångsflytta barn hur som helst längre. Eller?
Opinion • Publicerad 13 mars 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Kommer Mikael Ribbenvik att bry sig om att barnkonventionen blir lag? 				            Foto: TT
Kommer Mikael Ribbenvik att bry sig om att barnkonventionen blir lag? Foto: TT

Barn­kon­ven­tionen blir svensk lag den 1 ja­nu­a­ri 2020. Vis­ser­li­gen har den re­dan varit ju­ri­diskt bindande i 30 år, sedan 1990 då den an­togs. Men för­hopp­ningarna är nu att den som egen lag ska bli ett starkare skydd för barnen än nu, när andra lagar allt­för ofta trumfar kon­ven­tionen.

Ett hög­ak­tu­ellt fall kan il­lu­strera di­lem­mat, att barn­kon­ven­tionen inte til­lämpas när den kommer i kon­flikt med andra lagar.

Annons

Migrationsverket håller på att lägga ned ett an­tal an­lägg­ningar och flyttar då dem som bor där, utan nå­gon hän­syn till barnens be­hov. Just nu ska 60 vuxna och barn flyttas Kaxås i Jämt­land. Det sker just när någ­ra av barnen ska skriva ett na­tio­nellt prov i sko­lan. Mi­gra­tions­ver­kets ge­ne­ral­di­rek­tör Mi­ka­el Rib­ben­vik för­klarar dock som svar på kri­tik från Skol­ver­ket att ”ingen in­di­vi­du­ell hän­syn tas till skol­gång”. Barn­kon­ven­tionens regel om att barnens bästa ska sättas i främs­ta rummet an­s­es allt­så inte gälla för Migrationsverket. Blir det verk­li­gen an­nor­lunda när barn­kon­ven­tionen blir lag?

Barnen till IS-ak­ti­vister i Sy­ri­en är ett pro­blem för fler länder än Sverige. Vilka är med­bor­ga­re, hur ska det gå till att hitta dem, kan svensk per­son­al åka dit och hjälpa dem hem? Om barn­kon­ven­tionen re­dan vore lag, skulle det in­ne­bära att Sve­ri­ges skyl­dig­heter vore större? Barnen kan ju inte hållas skyl­diga för vad deras för­äl­drar har gjort.

Barn un­der 15 år som miss­tänks för all­var­liga brott kan ställas in­för be­vis­pröv­ning i dom­stol. Det görs säl­lan, och flera par­tier vill att det ska ske mer re­gel­mäs­sigt. Att det av­slöjats att barn som blivit ”dömda” av po­lisen utan klara be­vis senare friats ef­ter me­die­in­satser gör att rätts­sä­ker­heten kräver en så­dan pro­cess. Även för barn som är skyl­diga in­ne­bär det större rätts­sä­ker­het.

Så det finns skäl att til­lämpa barn­kon­ven­tionen som den är skriven – att all­tid sätta barns bästa främst. Kan den nya lagen in­ne­bära det är det en stor fram­gång. Men det är svårt att tro på in­nan den nya lagen prövats.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons