Annons

Smeda på plats på Österås

Sport ”Ser fram emot att få spela i en av världens bästa ligor”
Sport • Publicerad 13 mars 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Leandra Smeda. Foto: Marika Höghäll
Leandra Smeda. Foto: Marika Höghäll

I mitten av januari värvade Vittsjö Leandra Smeda men papperskvarnarna malde långsamt och det dröjde nästan två månader innan sydafrikanskan fick köra första träningpasset med sina nya lagkamrater.

Smeda kom till Hässleholm samtidigt som vintern passade på att göra (tillfällig?) comeback och det var ett något fruset nyförvärv som stiftade bekantskap med Österås konstgräsmatta.

Annons

– Det är kallt, konstaterar hon med ett ansträngt leende.

29-åriga Leandra Smeda kommer från Kapstaden och har tillbringat större delen av klubblagskarriären på sydafrikansk mark.

– Det är första gången jag är i Sverige. Jag spelade ju i en litauisk klubb förra året men jag var där under sommaren så här är mycket kallare, säger hon.

– Det kallaste jag varit med om tidigare var nog när vi var på Cypern för en vecka sedan, där var det regnigt. Men jag har inte upplevt sådan här kyla innan, förklarar Smeda som tar emot erbjudandet om en mössa från lagkamraten Johanna Andersson.

– Det är inte så illa men det är inget jag är van vid. Och alla säger att våren är på väg, skrattar Leandra Smeda.

Vilken typ av spelare är du?

– Jag är allround och kan spela på många olika positioner. Det har jag även gjort i landslaget och det har fungerat bra för mig genom åren.

Vilka förhoppningar har du på säsongen?

– Att lära mig så mycket jag kan och givetvis utveckla mitt spel. Jag vill hjälpa laget, göra mitt bästa och njuta av fotbollen här.

Flera afrikanska lag spelar en ganska fysisk fotboll men det gör inte Sydafrika.

Annons

– Precis som det svenska landslaget är vi bollspelare och gillar att spela längs marken. Så jag tror inte att det ska ta så lång tid för mig att anpassa mig till den svenska fotbollen.

Vittsjötränaren Stefan Ekstrand har en bra bild över Smedas tillgångar som spelare.

– Hon är taktiskt bra, bolltrygg och har även fysiken och försvarsspelet. Det kommer att blir bra, säger han.

Smeda har även fått rekommendationer från Nigerias förbundskaptener Thomas Dennerby och Jörgen Petersson.

– De tror också på henne. Nigeria mötte ju Sydafrika två gånger i Afrikanska mästerskapen.

I den 29-åriga sydafrikanskan får Vittsjö en spelare som är användbar på flera positioner.

– Det är just det som är fördelen. Nu kommer hon in i mitten av mars och det är en viktig egenskap att hon har spelat på flera positioner i det sydafrikanska landslaget. Vi får se var hon behövs mest, det vågar jag inte uttala mig om i dag. Vi kommer att testa henne på ett par olika positioner, säger Stefan Ekstrand.

Vittsjötränaren tror inte att Smeda ska behöva någon längre tid för att hitta rätt.

– Leandra har ju varit i Litauen och spelat Champions League. Hon är uppe i 82–83 landskamper och var med i OS i London 2012. All den erfarenheten göra att den här spelaren kommer att behöva kortare tid att anpassa sig jämfört med om det hade varit en yngre afrikansk spelare.

Nu har Stefan Ekstrand och hans kollega Thomas Mårtensson alla pusselbitarna på plats.

– Vi har ju väntat på Leandra och nu är det skönt att hon är här så att vi kan åka iväg allihop – peppar, peppar – på träningslägret och svetsa ihop oss både fotbollsmässigt och socialt.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons