Annons

Med många järn i elden

OSBY Övningsledare för ungdomsbrandkåren, jägare och hockeydomare – Joakim Karlsson har ett späckat schema.
Osby • Publicerad 14 mars 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Joakim Karlsson, Osby.
Joakim Karlsson, Osby.

I fjol tog Joakim Karlsson över som ordförande i ungdomsbrandkåren. Nu har han, på grund av sitt jobb, tagit ett litet steg tillbaka.

– Jag och Elin Martinsson hjälps åt och delar på ansvaret, berättar han.

Annons

Ungdomsbrandkåren är för barn och unga mellan 13 och 18 år. Fast Joakim Karlsson fick upp ögonen för verksamheten redan när han var elva.

– Räddningstjänsten hade lite prova på-aktiviteter under sportlovet och jag lockades. Det var ju lockande med brandbilen och alla prylar. Men jag fick vänta med att gå med tills jag blev 13.

Ungdomsbrandkåren har övningar ungefär varannan vecka med brandmän som instruktörer. Deltagarna får lära sig allt från sjukvård och radiokommunikation till att hantera brandsläckare och klippa bilar.

– Det är allt möjligt, man gör i stort sett samma övningar som riktiga brandmän gör, bortsett från de ”farligaste”, säger Karlsson.

– Det är spännande. Och kul att kunna hjälpa till om något skulle hända, då vet man hur man ska agera, säger Karlsson om den livsviktiga kunskapen som ungdomsbrandkårens utbildning erbjuder.

När Joakim Karlsson fyllde 18 och föll för åldersstrecket blev han istället övningsledare.

– Ofta är vi markörer, alltså vi spela offer när räddningstjänsten övar. Då blir det bättre övningar än om man använder dockor.

Han konstaterar att ungdomsbrandkåren är ett utmärkt första steg om man siktar på att bli brandman. Och Karlsson har tankar på att bli deltidare i framtiden – men inte just nu.

– Nej, nu funkar det inte på grund av mitt yrke. Med det jobbet jag har går det inte. Men vi får se hur det blir i framtiden, jag kan absolut tänka mig att bli deltidare.

Eftersom det för tillfälligt inte är möjligt för Karlsson att jobba som deltidare är rollen som ledare inom ungdomsbrandkåren ett bra sätt att hålla kontakten med räddningstjänsten.

Annons

– Det är väldigt roligt. Jag har lärt känna brandmännen och nu när jag är lite äldre är det sociala en viktig del. Det goa snacket och gemenskapen är det bästa. Och så får man hjälpa de nya som kommer in i ungdomsbrandkåren, det är kul.

Hur är intresset för ungdomsbrandkåren?

– Sådär. Det finns fler platser om någon är intresserad. Och jag kan absolut rekommendera det. Det är en merit och en bra väg in i yrket.

Joakim Karlsson gick bygg och anläggning i Växjö på gymnasiet och fick direkt efter studenten jobb som maskinförare, ett yrke han trivs med.

Och så är du jägare och hockeydomare?

– Jag tog jägarexamen i fjol. Jag har hjälpt min morbror i skogen sedan jag var liten och skogen har alltid varit ett stort intresse. Man får se mycket vilt på nära håll när man jagar.

– Jag spelade hockey, men lade av ganska tidigt. Min bror (Daniel Karlsson) dömde och då ville jag också bli domare. Det är kul. Och bra träning. Jag dömer i division tre, men dömandet har hamnat lite längre ner på prioriteringslistan nu.

Hinner du med något annat?

– Umgås med polarna och flickvännen, det är viktigt och det försöker jag prioritera.

Han gillar uppenbarligen att hålla sig sysselsatt, Joakim Karlsson.

Annons

– Jag måste ha mycket att göra. Är det en kväll när jag inte har något att göra får jag nästan lite panik, säger han och ler.

Vi har druckit upp kaffet och intervjun närmar sig sitt slut när han säger:

– Just det ... jag är med i FRG (Frivilliga resursgruppen) också.

FRG består av utbildade frivilliga som under kommunal regi är ett stöd för samhället i samband med kriser eller andra extraordinära händelser.

– Jag gick med i höstas. Det är oftast äldre som är med, jag är en av de yngre. Och där har jag ju stor nytta av erfarenheterna från ungdomsbrandkåren.

Som sagt; han gillar att hålla sig sysselsatt.

Fakta:

Daniel Karlsson.

Ålder: 22.

Bor: Osby.

Yrke: Maskinförare.

Så dricker han sitt kaffe: Helsvart. ”Och jag är ett riktigt kakmonster, så gärna med en kaka till. En chokladboll eller en mazarin funkar alltid.”

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons