Två av tre häktade för frihetsberövande

HÄSSLEHOLM/Bjärnum Under torsdagsförmiddagen hölls häktningsförhandlingar mot de tre unga män som begärdes häktade för människorov i Bjärnum i förra veckan.
Två häktades, men den yngste släpptes.

Två 18-åriga män och en 17-årig från mindre orter i Hässleholms kommun begärdes under onsdagseftermiddagen häktade av kammaråklagare Helena Fredriksson.
Efter torsdagsförmiddagens häktningsförhandlingar står det klart att två häktas, medan den yngre av männen släpps.

Enligt åklagaren Helena Fredriksson handlar ärendet om en kille i 15-årsåldern som blivit bortförd förra torsdagen, den 7 mars, och återfunnits samma kväll. Bortförandet ska ha skett i Bjärnum.
– Han ska ha blivit utsatt för olika typer av våld, säger Helena Fredriksson.
– Jag vill inte gå in mer i detalj. Personer ska höras i utredningen och de ska inte påverkas av vad jag säger, fortsätter hon.

Hur ser skadeläget för den målsägande ut?
– Han har vissa skador, men jag vill inte uttala mig närmare om skadorna, säger Helena Fredriksson.
Helena Fredriksson bekräftar att det ska finnas någon form av konflikt parterna emellan och att de inte är obekanta för varandra.

Vad handlar konflikten om?
– Det vill jag inte gå in på, säger hon.

Sammanlagt fyra misstänkta personer finns i utredningen och av dem begärdes tre häktade. De två 18-åriga männen häktades misstänkta för olaga frihetsberövande medan 17-åringen släpptes. Misstankarna mot honom kvarstår dock.
– Eftersom han är under 18 år krävs det synnerliga skäl för att häkta honom. Rätten bedömde inte att det fanns så starka skäl, säger advokat Niklas Larsson som försvarade den yngre mannen i ordinarie advokat Torgny Dahlbergs frånvaro.
– Min klient förnekar det brott som åklagaren hade som grund för häktningen, säger Larsson.
Den fjärde misstänkte, också under 18 år, släpptes på onsdagen och begärdes inte häktad.
– Jag tyckte inte att det fanns tillräckliga skäl för att häkta. Misstankarna om brott kvarstår dock, säger Helena Fredriksson.

Hur fortsätter utredningen?
– De är häktade i två veckor och vi kommer att genomföra förhör och andra åtgärder, säger Helena Fredriksson avslutningsvis.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tänker du rösta i EU-valet?

Loading ... Loading ...