Annons

Viadukt, Lursjön och bostäder på agendan

Hästveda Under torsdagskvällen arrangerades ett dialogmöte mellan politikerna i kommunen och invånarna i Hästveda.Allt från Lursjön till fiber togs upp.
Hässleholm • Publicerad 14 mars 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Politiker på rad för att berätta hur mycket Hästveda finns med i de politiska rullorna. Foto: Helén Fingalsson
Politiker på rad för att berätta hur mycket Hästveda finns med i de politiska rullorna. Foto: Helén Fingalsson

Det var Hästveda intresseförening som bjudit in politiker från de olika politiska partierna i Hässleholms kommun för att ställa frågor om hur de jobbar med Hästvedas framtid.

Som så många andra tätorter runt om en stad känner man sig förbisedd och bortglömd.

Annons

På agendan stod bland annat översiktsplanen för Hästveda, företag och jobb på orten, fler bostäder inte minst för seniorer, Lursjön och dess restaurang, den kommunala marken och den eviga väntan på fiber.

Alf Månsson som är intresseföreningens ordförande höll i mötet på Hantverksgården och lät politikerna i tur och ordning svara på en rad frågor.

Väntan på en fördjupad översiktsplan var en fråga som har väckt irritation. Här ligger både Hästveda och Vittsjö i bakvattnet.

Bland annat ställer det till en del när det gäller viadukten som delar Hästveda.

Här anser Trafikverket att en ombyggnad inte är ekonomiskt lönsam och det hjälper inte att Hässleholms kommun erbjuder sig att hjälpa till med finansieringen. Trafikverket väntar nu på den fördjupade översiktsplanen innan de kan gå vidare.

Ett annat huvudbry är arbetstillfällena i Hästveda. Hilding Anders lämnade orten och nu är man orolig för att fler ska dra sig tillbaka.

Dessutom hoppas man på mer mark lämpliga för nya företag att etablera sig på.

Det är inte bara företag som man vill välkomna till orten. Nya invånare är mer än välkomna.

Problemet är bostäder, vilket är ett problem som Hästveda delar med flera andra tätorter runt Hässleholm. För många är det inte lönsamt att bygga på mindre orter. Även det kommunala bolaget Hässlehem lyser med sin frånvaro på orten.

Här diskuterades ett förtydligande av ägardirektivet. De 50 lägenheter som det idag står att Hässlehem ska bygga varje år räcker inte till.

Annons

Dessutom saknas seniorbostäder på orten.

Flera äldre sitter i stora hus med arbetskrävande trädgårdar. Vill man stanna kvar i Hästveda finns det inte mycket att välja på.

Istället får man flytta till Hässleholm eller Osby trots att man önskar stanna på orten.

En annan fråga som lyftes var Lursjön och den skamfilade restaurangbyggnaden.

Här beskrevs en snårig juridisk situation. Önskan är att stycka av och att låta den som driver restaurangen ta över tomträtten. Här har frågan om strandskydd satt käppar i hjulet.

Den skamfilade macktomten ser ut att lösa sig. Här finns nämligen en plan. Och en plan ser det även ut att finnas när det gäller fiber.

Hästvedaborna lär bevaka sina intressen framöver.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons