Får längre straff för våldtäkt

HÄSSLEHOLm Hovrätten skärper straffet mot den 28-åring som i somras dömdes till åtta månaders fängelse för våldtäkt, efter att han ska ha stuckit in sina fingrar i en sovande kvinnas underliv. 
Istället för att frias, som 28-åringen yrkat på, döms han till tio månaders fängelse.

I sitt överklagande till hovrätten hade 28-åringen yrkat på att i första hand frias, i andra hand att rubriceringen ändrades till sexuellt tvång med skyddstillsyn som straff eller i tredje hand, att fängelsestraffet mildrades.
Som skäl för detta anförde han bland annat att han var kraftigt berusad här det hela hände.
Åklagaren yrkade å sin sida på att hovrätten dömer mannen till ett längre fängelsestraff än vad tingsrätten gjorde.

Hovrätten gick på åklagarens linje och skärpte straffet mot 28-åringen, från åtta till tio månaders fängelse.
Händelsen inträffade natten mellan den 4 och 5 maj 2016 på en ort i Hässleholms kommun i samband med en fest där det konsumerats en hel del alkohol och flera personer sov över. Kvinnan som utsattes för våldtäkten bor i huset tillsammans med sin sambo, som var god vän med den dömde 28-åringen.

På natten vaknade hon av att 28-åringen, som hade krupit ner i hennes och sambons gemensamma säng, antastade henne. Bland annat hade han kört upp sina fingrar i hennes underliv.
Samtidigt som hon chockad och gråtande försökte väcka sin sambo valde 28-åringen att lämna rummet.
Under tingsrättsförhandlingen uppgav han att han inte hade något minne av det som kvinnan säger att han gjort. Han förnekade också gärningen.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att kvinnan ”utförligt, detaljerat och konkret på ett måttfullt sätt berättat om den åtalade händelsen” och dömde mannen till åtta månaders fängelse för våldtäkt, mindre grovt brott, och att betala kvinnan 52 500 kronor i skadestånd.
Hovrätten har gjort samma bedömning, att kvinnan framstår som trovärdig och anser det också uteslutet att mannen begick det han dömts för i sömnen. Han har alltså agerat med uppsåt.

Hovrätten slår också fast att gärningen, att utnyttja det faktum att kvinnan sov, är att betrakta som en sexuell handling jämförlig med samlag och därför ska bedömas som våldtäkt, ett brott som har ett straffvärde som motsvarar ett års fängelse.
I tingsrätten fick mannen ”rabatt” på straffet eftersom det gått lång tid sedan brottet begicks. Hovrätten anser dock inte att denna omständighet bör få så stort genomslag och skärper därför straffet.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...