S vill ha krisstöd till Skånes bet- och potatisodlare

skåne Även bet- och potatisbönder bör omfattasnär krisstödet för jordbruket efter den rekordtorra sommaren 2018 nu tas fram.

Även de drabbades hårt av torkan och bör kompenseras för sina förluster, menar Socialdemokraterna i Region Skåne.
Efter torkan och värmen förra sommaren införde regeringen ett nationellt krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor för att täcka upp för den foderbrist och det inkomstbortfall lantbrukare drabbades av. Den första delen av paketet bestod av 400 miljoner kronor till lantbrukare med mjölk-, nötkött och lammproduktion för att klara bristen på foder och dess ökade kostnader samt 60 miljoner i nedsatt kontrollavgift för slakterierna.
Under samma period genomförde också Region Skåne ett tillfälligt köp av närproducerat nötkött för att stödja de skånska bönderna.
Just nu arbetas utformningen av 2019 års krisstöd om 760 miljoner kronor fram. Stödet omfattar inte sockerbetor och potatis, två ekonomiskt viktiga grödor i södra Sverige.
– Odling av potatis och betor är viktiga delar av jordbruket i Skåne. Krisstödet behövs för att de drabbats ska ges en chans att komma på fötter igen. Det är viktigt, säger Henrik Fritzon, gruppledare för S i Region Skåne.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ska du se Eurovision Song Contest i helgen?

Loading ... Loading ...