Henrik Larsson, generalsekreterare, Jesper Håkansson, banläggare, Magnus Larsson, banläggare och Håkan Axelsson, marknads- och presschef, är laddade inför Tiomila i FK Göingarnas regi. Den gigantiska och prestigefyllda orienteringstävlingen avgörs i Glimåkra och blir premiärevenemanget för nybyggda Trollacenter.
Arbetet med att färdigställa Trollacenter i Glimåkra till Tiomila pågår in i det sista.
Magnus Larsson, banläggare, Jesper Håkansson, banläggare, Håkan Axelsson, marknads- och presschef, och Henrik Larsson, generalsekreterare, är laddade inför Tiomila i FK Göingarnas regi. Den gigantiska och prestigefyllda orienteringstävlingen avgörs i Glimåkra och blir premiärevenemanget för nybyggda Trollacenter.

Tiomila lockar 15 000 personer till Glimåkra

GLIMÅKRA/orientering Världens mest prestigefyllda orienteringsstafett kommer till Glimåkra. Och med den nära 15 000 tävlande och besökare. För arrangerande FK Göingarna är arbetet med förberedelserna inne i slutfasen.
– Det är spännande. Det kommer att bli ett positivt halvkaos, säger generalsekreteraren Henrik Larsson i FK Göingarna.

Den 27-28 april är det dags. Tiomila, en budkavel i absoluta världsklass, arrangeras i Glimåkra. För nybyggda Trollacenter blir Tiomila premiärevenemanget.
– Vi har 7 000 anmälda orienterare till kavlen, plus att vi parallellt kommer att ha öppna banor som lockar ytterligare runt 1 000 löpare. Lägg till ledare, supportrar och fans och vi kommer med lätthet över 10 000 personer. Sannolikt kommer vi ungefär att fördubbla Östra Göinges befolkning den helgen, säger Henrik Larsson.
– Det blir spännande och annorlunda, inte mycket kommer att vara sig likt i byn.

Hur har då göingarna reagerat på att det kommer nära 15 000 personer till Glimåkra?
– Vi har fått fantastisk respons. Från kommunen, från Glimåkraborna, från markägarna, från näringslivet och från lokala föreningar har det varit väldigt positivt.
– Alla är förväntansfulla och engagerade. Kommunen ställer upp fantastiskt och exempelvis Glimåkra IF är extremt välvilligt inställda till att vi använder deras planer, säger Larsson.

800 funktionärer krävs för att ro evenemanget i hamn. Runt 300 från FK Göingarna, resten kommer från andra lokala klubbar.
– Cirka 20 000 ideella timmar har lagts ner på projektet sedan vi började jobba med det 2014. Fotbollsföreningar, hockeyklubbar, simklubbar, scouterna, hemvärnet … vi har engagerat många lokala föreningar. Det är roligt, säger Larsson.
– Nu är vi inne i slutfasen. Det är intensivt, men tillfredsställande. Vi går från planering till att verkställa och vi känner att vi har bra koll på grejerna.

Vilka är de största utmaningarna?
– Tekniken. Och boende. Vi har fixat boende till knappt hälften i gymnastiksalar och skolsalar i Östra Göinge och Osby. Resten fixar själva boende. Det lär vara fullt på alla hotell inom en radie på sex-sju mil.
Arbetet med att färdigställa Trollacenter vid ishallen/fotbollsplanerna i Glimåkra pågår in i det sista.
– Det är fantastiskt roligt att få inviga Trollacenter som evenemangsarena och vi tror att orienteringssverige kommer att uppskatta Trollacenter.

Tävlingen avgörs i Glimåkra och norrut, mot Boalt och Osby.
Och det är en anrik tävling – första kavlen (som betyder stafett på orienteringsspråk) sprangs 1945 – av högsta klass. Runt 950 lag från tolv nationer väntas komma till Glimåkra och startfältet inkluderar världens bästa löpare.

– Vår svenska stjärna Tove Alexandersson springer för Stora Tuna OK som är en av favoriterna i damklassen, där även Pan-Kristianstad bör kunna vara med och utmana. I herrklassen är IFK Göteborg favorit. I ungdomsklassen har vi ett bra lag från FK Göingarna, som vi har stora förhoppningar på, säger Larsson.
På fredag eftermiddag, den 26 april, öppnar tävlingsarenan och sen blir det ett intensivt myller lördag-söndag.
– Orientering har blivit en riktigt bra publiksport med ny teknik. GPS-tekniken gör att man kan följa löparna på storbildsskärmar, säger Larsson.

Hur stort är det här evenemanget i ett historiskt perspektiv?
– Jag har inte gjort någon fullständig research, men jag känner inte till att det varit något evenemang som lockar nära 15 000 personer till Östra Göinge tidigare, säger Larsson.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ska du se Eurovision Song Contest i helgen?

Loading ... Loading ...