Lena Cederholm blev 88 år gammal. Foto: privat

Hon var en profil inom skånsk simning

Lena Cederholm, Finja, har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var en känd profil inom skånsk simning.

Lena Cederholm växte upp i Trelleborg och var yngst av två systrar. Somrarna tillbringades i sommarhuset invid sjön Yddingen i Bökeberg. Där hittade Lena sitt första arkeologiska fynd när hon var tio år och intresset för historia följde henne genom livet.

Efter realen arbetade hon som hembiträde över sommaren hos en familj i Stockholm. Studierna fortsatte sedan på en flickskola i Malmö och Apelryds hushållsskola.
Efter några år som barnflicka både i Sverige och Skottland påbörjade Lena en utbildning till veterinärassistent på lantbruksskolan i Svalöv.
Hon avslutade den ettåriga utbildningen på skolan och stannade kvar på Svalöv för att arbeta med foderstater och kobesättning. Därefter startade ett års vidare studier på veterinärhögskolan i Stockholm.
Som färdigutbildad veterinärassistent fick hon en anställning på Skånesemin i Öllsjö. När den senare flyttade till Vinslöv i början på 1970-talet bosatte hon sig där. I hennes arbetsområde ingick bland annat Degeberga och Näsum.

Simning var ett stort intresse för Lena redan som barn. Vid 15 års ålder gick hon över till att vara tränare.
Hon hade en enorm utstrålning och var mycket populär bland barnen.
1956 till 1960 tränade hon ungdomar i Kristianstad och därefter i Vinslövs SS.
1971 stod Hässleholms simhall färdig. Då flyttades träningen dit. Där ombildades Vinslövs SS på initiativ av Lena till Simklubben 1971, S 71.
Lena var väldigt noga med tekniken och vågade bryta den allmänna trenden som vid den tiden var att träna väldigt mycket och med långa sträckor.
I simhallen hjälpte hon gärna alla som behövde teknikhjälp.
Som tränare nådde hon goda resultat och fick fram simmare till bland annat ungdomslandslaget och EM. Träningen av ungdomarna gick före allt annat i hennes liv.
1989 gick Lena över till Tyringe simsällskap som tränare. Några år senare flyttade hon till Finja.

Vid 75 års ålder slutade Lena som simtränare och blev pensionär på heltid. Hon blev simklubbens hedersmedlem.
Lena fick flera utmärkelser, Bengt Bedrups stipendium från Norra Skåne, Hässleholms kommuns ledarstipendium samt utmärkelser från Svenska simförbundet och Skånes simförbund.
Under alla år var det ideella arbetet som simtränare en glädje för henne och hon fick många vänner.
För egen del simmade Lena Hallands Väderö till Torekov och ställde upp i Masters SM och vann.
Bland övriga intressen fanns akvarellmålning, träslöjd, pyssel av olika slag, trädgården och de båda hundarna hon hade under olika tidsperioder.
Som amatörarkeolog under arkeolog Anders Ödmans ledning var hon bland annat med på utgrävningar på Hovdala och sökandet efter platsen där slaget i Mjölkalånga en gång i tiden utspelade sig.
Genom Studiefrämjandet höll hon även i fossilsafari i Ignaberga kalkbrott flera somrar.

Lena var rakryggad och sade vad hon tyckte och tänkte om saker och ting. Hon var bestämd i sina åsikter, hade humör men samtidigt ett stort hjärta.
Lena var stark som kvinna och somnade in på Internationella kvinnodagen.
En vänlig själ har gått ur tiden.