Rickard Bruzelius blev 72 år gammal. ARKIVBILD

Motorentusiasten är död

Som tidigare meddelats har Rickard Bruzelius, Kristianstad, avlidit i en ålder av 72 år.

Världen har blivit en profil fattigare. Motorentusiasten, Mr Kristianstad Grand Prix, Rickard Bruzelius, har somnat in efter en längre tids sjukdom.
Rickard föddes 1946 och växte upp i Österslöv tillsammans med sin bror Fritz. Tidigt väcktes motorintresset när han fick följa med sin far, som var deltidsbrandman i Österslöv, till de spännande motortävlingarna på Råbelövsbanan på andra sidan Råbelövssjön.

Redan där började han samla på delar från kraschade tävlingsbilar och motorcyklar.
Detta blev starten till ett livslångt engagemang för att minnet av tävlingarna inte skulle blekna.
Två stora ögonblick var dels 2011 när hans bok om Skåneloppet och Sveriges Grand Prix lanserades på Länsmuseet i Kristianstad, dels 2012 när hans efterlängtade museum öppnade i det gamla fruktpackeriet på Råbelövs gods.
Nu kunde han äntligen permanent få visa upp alla föremål från tävlingarna han mödosamt räddat och fått skänkt genom åren. Utan John Murray och Råbelövs gods fina engagemang och insatser hade inget av detta varit möjligt.

Han var oerhört produktiv. För att hinna med både sitt dagliga värv och det ideella var natten hans vän, sömn var ofta lågt prioriterat.
1987 bildade han tillsammans med några kamrater Klubb cross och Trialveteranerna, vars uppgift är att tillvarata och bruka gamla veterancrossmaskiner. Han kom att bli dess ordförande i 24 år och tidningsredaktör i 31 år.
Under denna tid hann han även med att återuppliva Wendesloppet, SMK Kristianstads första motocrosstävling, på A3:s övningsområde mellan 1987 till 1994.

I det civila återfanns Rickard på Bilprovningen i Hässleholm, dit han kom 1970. Många är de som fått sina fordon kontrollerad av honom.
Han syntes även i flera andra sammanhang, antingen det gällde att MHRF-försäkringsbesikta ett veteranfordon eller reda ut någon klurig ursprungskontroll. Hade någon en motorrelaterad fråga fanns svaret oftast i det digra motorarkivet i hemmet i Vinslöv.
Med sitt stora kunnande, berättarglädje och humor var han uppskattad i flera sammanhang.
Sina sista dagar tillbringade han på Kristianstad sjukhus med utsikt över den trakt som låg honom allra närmast om hjärtat; Råbelövssjön och dess omgivningar med GP-banan och släktgården i Österslöv.

Hans efterlämnade motorarv kommer fortsätta förvaltas av GP-museets förening tillsammans med Råbelövs gods.
Vi önskar att ni minns Rickard för den stora entusiast han var. Minns honom med värme och glädje!