Bakre raden från vänster: Mariette, Plura, Shirley Clamp, Peter Larsson, Andreas Lundstedt och Jakob Samuel. Främre från vänster: Renaida, Petra Mede (pramledare) och Andreas Weise. Foto: Linus Hallsenius/TV4
Shirley Clamp har fått prova på många musikstilar på bland annat Musikteaterskolan i Bjärnum, vilket hon hoppas ska gynna henne i Stjärnornas stjärna. Pressfoto

Stjärnor sätts på prov

I kväll, lördag, drar andra säsongen av Stjärnornas stjärna igång. Åtta nya artister ska sättas på prov i genrer de vanligtvis inte rör sig inom.
- Det ska bli jättekul. Ofta kör man på med det som man är tryggast med, men här får man verkligen kasta sig ut och ruska om sig själv, säger Shirley Clamp som är en av de åtta deltagarna.

Tänk dig Plura sjunga opera. Eller Shirley Clamp rappa. Det kan bli verklighet om deltagarna lyckas klamra sig fast längs vägen mot finalen i Stjärnornas stjärna.
Förra året såg vi Ola Salo och Caspar Janebrink göra upp om titeln och i år är det någon av artisterna Shirley Clamp, Plura, Mariette, Jakob Samuel, Andreas Weise, Renaida, Andreas Lundstedt och Peter Larsson som blir årets stjärna.
– När jag fick frågan om att vara med tänkte jag först att det skulle vara väldigt roligt, det är liksom alltid kul att få sjunga i tv. Men sedan kom de där tankarna att tänk om jag åker ut redan i första programmet, hur kommer det att kännas? Efter att ha resonerat lite med mig själv så kände jag mest att jag är jättedum om jag inte ställer upp. Åker jag ut så får det bli så. Det är bättre att vända på det och inse vilken ära det faktiskt är att få frågan. Så just nu nyper jag mig själv lite i armen, säger Shirley Clamp.

I kvällens program är det hårdrock som står på schemat. Och nog bor det en hårdrocksbrud i Shirley.
– När jag växte upp lyssnade jag mycket på manliga hårdrockssångare och deras snygga sångröster. Det kunde vara Scorpions, ZZ Top och Alice Cooper. När andra tjejer i min ålder mimade till Abbas låtar så stod jag framför spegeln och mimade till Alice Cooper. Jag tyckte väl att hesa gubbar med kajal var spännade redan då, säger Shirley Clamp och skrattar.
Det är alltså med ett stort nöje hon tar sig an kvällens utmaning.
– För mig är det vackert med viss hårdrock, sedan blir det tufft eftersom hårdrock är väldigt stort i Sverige och många kan genren. Även röstmässigt kommer det att bli en utmaning, jag är ju så slarvig med att sjunga upp och det måste man verkligen göra här för att få till det där glittret i toppen när man tar de allra högsta tonerna, fortsätter Clamp.

Bland de övriga musikstilarna som stjärnorna ska ge sig på både fruktar hon och ser mest fram emot hiphopen.
– Alltså jag ska rappa! Om jag inte har åkt ut innan förstås. Det är så läskigt att det blir kul. Samtidigt så är det så långt ifrån min vanliga sång och stil så skulle jag göra det bra så blir det extra roligt.

Vad är svårast med att ta sig an andra genrer än man är van vid?
– Det är nog att det inte får bli parodi. Det sitter ändå experter som ska bedöma huruvida jag har tagit det på allvar. Jag kan inte gå in och fjanta mig bara även om det är en genre som ligger långt ifrån mig.

Känns det konstigt att bli bedömd av Kishti Tamita och Jan Gradvall som är experterna?
– Jag vet faktiskt inte! Jag har aldrig blivt bedömd på det här sättet, så jag har ingen aning. Jag kanske flyger på Kishti för att jag blir så förbannad, haha.
–Nej då, jag tror snarare att jag kommer att känna att fasen vad nice att kunna utvecklas ännu mer. Ser hon saker som jag borde tänka på för att bli ännu bättre – bring it on!

Hur känner du inför själva tävlingsmomentet?
– Jag har varit med i Melodifestivalen och tävlat ett antal gånger och det känns mer personligt där. Man har ju levt med den jäkla låten man gör ett bra tag då, så de artister som säger att de inte blir ledsna när de åker ut, de ljuger! Klart att man blir det! Men i en tävling som Stjärnornas stjärna känns det inte lika farligt att åka ut. Skulle jag åka ut efter att jag har rappat så känns det mer som att ”okej, jag kan nog hålla med, det där är inte min grej”. Jag kommer snarare känna att det är jättetråkigt att inte kunna testa fler genrer och hänga med de andra artisterna.

Shirley Clamp berättar att hon har tjuvlyssnat på de andra deltagarna lite under repetitionerna och verkligen blivit imponerad.
– De har så unika uttryck och personligheter, och vilka röster! Min personliga röstfavorit är Mariette, hon har en helt unik ton. Jag hörde även Andreas Lundstedt, vilken sångare! När han var med i Alcazar var det mycket show så då kom den bort lite.

1994 vann du talangjakten Stjärna i Göteborg, 1997 var du med i Sikta mot stjärnorna och nu kan du bli stjärnornas stjärna …
– Vad roligt att du lägger fram det så! Och framförallt tänker jag att vad kul att jag fortfarande gillar det som jag gör, även om det var spännande med ovissheten på ett sätt då i början. Jag visste ju aldrig vad som skulle hända. Det fanns en tjusning med att alltid få höra ”gud vad bra du är, du måste bli något inom detta, och du måste få sjunga i tv”. Sedan när man väl fick det så blev det ett helt annat och hårdare klimat. Högre krav. Men man är ju bara människa. Det är inte alla gånger som jag har klarat av de val som jag har gjort i mitt artistliv, självkänslan har fått sig några törnar ibland. Därför är det kul att jag faktiskt vågar ta mig an det här nu, och framförallt ska det bli en fantastiskt rolig utmaning att bli stjärnornas stjärna.
Fotnot: Stjärnornas stjärna har premiär ikväll klockan 20.00 i TV4.