Annons

Extremhög(er) vakten

Opinion Är det ett problem om en nazist jobbar på Securitas?
Opinion • Publicerad 19 mars 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Vakter har varit aktiva i NMR. Foto: TT
Vakter har varit aktiva i NMR. Foto: TT

Är det ett problem om en nazist jobbar på Securitas? Det blir följdfrågan efter Expressen och Dagens Arbetes (medlemstidning för fackförbunden IF Metall, GS och Pappers) granskning av kopplingar mellan vaktbolag och högerextrema miljöer.

Det blir absolut problem om de begår eller har begått brott eller om de utövar sitt yrke på ett diskriminerande sätt. Det kan också gå emot företagets värdegrund att ha de åsikterna. Problem tillstöter om vakten har arbetsuppgifter där hen kommer i kontakt med personer som kan drabbas negativt av vaktens attityder.

Annons

Värdegrundsproblemet kan förmodligen bli stort: som vaktbolag bör man framstå som värdeneutralt, så ingen funderar på om personalen gör sitt arbete på bästa sätt. De flesta vaktbolag verkar ha en policy mot rasism och då faller den högerextreme bort som möjlig anställd av det skälet.

Om vaktbolag blir omöjliga för en högerextrem person att arbeta för, så kan man fundera på var en person med de åsikterna då kan arbeta. Om man tycker att vissa människor är mindre värda än andra eller att våld är en acceptabel metod för att få igenom politik på diskvalificeras man från många tjänster.

Å andra sidan kan man krasst fråga sig om det är så mycket bättre att nazister inte arbetar alls, om man ser högerextrema som olämpliga anställda i alla sammanhang. Det är inte en mer sympatisk tanke att högerextrema ska ha försörjningsstöd och använda tiden till att hata på nätet eller delar att sitt försörjningsstöd till att köpa nazistpropaganda för. Den som har mindre fritid har mindre tid för hat och hot.

Det är dock svårt att se att självutnämnda nazister eller näthatare skulle vara attraktiva anställda.

Efter den senaste tidens diskussioner om vakters agerande är det intressant och oroande information om personer från högerextrema miljöer söker sig till just vaktbolag. Dessa bolag bör uppenbarligen fundera över om de granskar arbetssökande tillräckligt väl.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons