Bjärnums sporthall har blivit något av ett andra hem för Amanda Rosén Menghini som är i hallen fem–sex gånger i veckan för att träna och spela match eller träna sitt flicklag. Foto: Stefan Sandström
Amanda.
Amanda.

Med känsla för Bjärnums HK

Amanda Rosén Menghini är en lagspelare ut i fingerspetsarna som brinner för sin förening.
– Bjärnums HK får aldrig dö. Jag vill verkligen lyfta klubben, säger 19-åringen som spelar i juniorlaget och hjälper till att träna ett flicklag.

Namn: Amanda Rosén Menghini.

Ålder: 19 år.

Bor: Vittsjö.

Familj: Mamma Jessica och hennes pojkvän Markus, lillasyster Ronja, 11.

Gör: Går tredje året på estetiska programmet på HTS i Hässleholm.

Rösta på Amanda: SMS:a Bedrup2 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Ända sedan Amanda Rosén Menghini hittade till sporthallen har handbollen spelat en viktig roll i hennes liv.
– Jag gillar att det går så snabbt i handboll, det händer mycket och man får brottas och knuffas lite – närkontakten. Sedan är det ju en lagsport, man har ett lag att luta sig emot. Vi går in på planen och kämpar och har roligt tillsammans, förklarar Amanda som håller till på vänsterkanten i Bjärnums HK:s juniorlag.
Men det är långtifrån det enda hon gör. Sedan en tid tillbaka ingår Amanda även i ledarstaben kring F05/06-laget.
– Alla känner alla i Bjärnum. Jag snackade med Helén Nilsson och sa ”om ni vill ha hjälp så hjälper jag gärna till”. Hon pratade med Jonas Ottosson och tjejerna och sedan fick jag ett sms där det stod att jag kunde komma till träningen nästa vecka.

I Amanda har tonårstjejerna fått en förebild att se upp till.

13–14 år kan väl vara en klurig ålder?
– Jo, man får ha öronen öppna. Det kan bli diskussioner och då är man där och hjälper och pratar med tjejerna. Det är inte så längesen jag själv var i den åldern så jag vet hur de känner.
Många tjejer faller ifrån idrotten just i 14-årsåldern. Amanda tror att sammanhållningen är nyckeln till att behålla så många som möjligt.
– Det är viktigt att man har övernattningar i klubblokalen, kanske käkar en pastasallad och kollar film tillsammans efter träningen. Att man gör sådana småsaker ihop.
Hon stormtrivs i BHK och i rollen som ledare.
– Jag är i hallen fem–sex dagar varje vecka och tycker det är så kul. Det är fantastiskt att se tjejerna utvecklas och att kunna ge dem tips och lära dem lite tricks. De tar åt sig och det är det som är så underbart.

Jonas Ottosson manar på laget under matcherna medan Amanda försöker instruera tjejerna en och en i samband med timeouter och spelavbrott.
– Det är skönare att få individuell coachning, då fångas man mer, menar 19-åringen som flyttade till Vittsjö för ett år sedan.
Hon pluggar på det estetiska programmet på HTS i Hässleholm och i juni tar Amanda studenten.
– Man har redan börjat räkna ner. Det går snabbt men det är mycket att tänka på – mer än vad jag trodde. Det är bal- och studentklänning och mössa och skor. Och nu börjar de prata om plakat där hemma, berättar hon.

I början av mars arrangerade Amanda och klasskompisarna Milla Karp och Saga Castor en konsert till förmån för ALS-forskning i kulturhuset.
– Vårt mål var att få in 20 000 men det blev gånger fyra. Det gick så bra! När vi väl stod där på konsertdagen insåg vi att det fanns bara 18 lediga platser i hela Röda salongen. Jag är så stolt, nöjd och tacksam. Det hade varit kul att göra det igen.

Hinner du med allt?
– Jag tycker det är roligare att åka ner till hallen och passa lite boll med tjejerna än att sitta hemma och plugga. Och så länge jag får godkänt är jag nöjd, resonerar Amanda.

Än så länge är hösten ett oskrivet blad.
– Jag vet ju inte riktigt vad jag vill bli när jag blir stor, säger hon med ett skratt.
– Jag vill plugga vidare och satsa på något. Exakt vad det blir vet jag inte än. Men det kommer.
Handbollen släpper hon inte i första taget.
– Att coacha ett lag, att bli handbollstränare, det hade varit roligt.
Det råder inga tvivel om att Amandas hjärta är blått och vitt.
– Jag känner att jag tillför mycket till den här lilla verksamheten i Bjärnums HK.

Namn: Amanda Rosén Menghini.

Ålder: 19 år.

Bor: Vittsjö.

Familj: Mamma Jessica och hennes pojkvän Markus, lillasyster Ronja, 11.

Gör: Går tredje året på estetiska programmet på HTS i Hässleholm.

Rösta på Amanda: SMS:a Bedrup2 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Dagens fråga

Brukar du spela kort?

Loading ... Loading ...