Annons

Självklart ska man kunna tala skånska i SVT

Opinion Som skåning får man då och då höra av svenskar uppväxta norr om Göteborg att ens accent är svår att förstå.
Opinion • Publicerad 19 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Som skåning får man då och då höra av svenskar uppväxta norr om Göteborg att ens accent är svår att förstå. De tänker felaktigt att skånskan låter dansk, men skånskan har varit skånska i flera hundra år. Ingen har talat renodlad danska här.

Konstigt nog har journalisten Elaf Ali, som bland annat har kunnat höras i Rapport på SVT, ombetts att byta dialekt från skånska till ett uttal närmare rikssvenska. SVT har till och med engagerat en talpedagog till Ali, bland annat för de kristianstadsfärgade vokalerna.

Annons

Det är bisarrt att inte få tala en av Sveriges största dialekter i TV. Att för en skåning lägga sig till med en accent som hen inte har blir dålig amatörteater som man inte kan begära av sina anställda.

Att få höra olika accenter i radio och på tv är tvärtom en bra återspegling av hur vårt samhälle ser ut.

Så vitt jag vet har ingen krävt att Antikrundans populäre expert Knut Knutsson ska tala mindre småländska, eller Sven Wollter låta mindre göteborgsk, om han inte råkar spela en stockholmare.

Om man ska vara lite hårdare i tonen så kan skåningar inte lastas för att folk har dåligt språköra och inte kan förstå en av Sveriges vanligaste dialekter.

Att kräva att en Rapportanställd ska sluta tala med Kristianstadsaccent är orimligt. Elaf Ali har gjort rätt som vägrar sluta tala skånska. Det är stor skillnad på att tala klart och tydligt i TV och förväntas släppa en del av ens identitet.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons