Annons

Donationer till sjukt barn gick till pappans skulder

Nyheter Tiotusentals privatpersoner skänkte pengar till ett svårt sjukt barns cancerbehandling i utlandet. Men en stor del av de två miljoner som insamlingen gav gick till Kronofogden för att betala av pappans skulder, enligt en granskning gjord av Dagens Nyheter.
Publicerad 20 mars 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Stora delar av insamlingen till ett sjukt barn har gått till familjens skulder hos Kronofogden.
Stora delar av insamlingen till ett sjukt barn har gått till familjens skulder hos Kronofogden.

För ett år sedan spreds insamlingen i sociala medier. Föräldrarna till ett svårt sjukt barn vädjade om hjälp för att kunna betala en dyr behandling utomlands. Oddsen skulle enligt kliniken vara goda, men familjen saknade pengar.

Kampanjen fick draghjälp av influencers och medieprofiler som uppmanade folk att skänka pengar. På kort tid gjordes över 20 000 donationer till ett värde av två miljoner kronor.

Annons

När myndigheten under 2017 försökte utmäta pengar och fick reda på att barnet i familjen blivit sjukt, pausades utredningen. Men i slutet av året såg utredare att pengar från insamlingen flyttades från olika konton och användes till lyxkonsumtion. ”Bland annat har pengar gått till hotellvistelse i Beverly Hills, resor med Uber, exklusiva restaurangbesök och inköp på varuhuset Macy’s i Beverly Hills”, står det i ett yttrande till domstol.

Kronofogden fattade då beslut om att utmäta pappans skuld på cirka 850 000 kronor, som togs från de omkring 1,6 miljoner kronor som återstod av de insamlade pengarna. När Kronofogden gjorde ett nytt utmätningsförsök under hösten 2018 – denna gång mot mamman – så fanns inga av de insamlade pengarna kvar, enligt myndigheten. Föräldrarna uppger att de gått till vård av barnet.

Föräldrarna nekar till att ha tagit pengar från barnets insamling och menar att de har ersatt pengarna som Kronofogden utmätte med egna medel. Barnet är fortfarande svårt sjukt.

Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons